Rusya krizi 9 bin kişiyi işsiz bıraktı

Rusya krizi 9 bin kişiyi işsiz bıraktı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya krizinin Antalya’da 9 bin kişiyi işsiz bıraktığını söyledi.

A+A-

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya krizinin Antalya’da 9 bin kişiyi işsiz bıraktığını söyledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 134. kuruluş yıldönümü kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi. ATSO Meclis Salonu’nda düzenlenen etkinliğe CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO eski başkanları, meclis üyeleri ve davetliler katıldı.

Etkilikte konulan ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisinin 2015 yılında irtifa kaybettiğini ileri sürdü. Bakanlar Kurulu’nun Antalya’yı özel ele alması gerektiğini belirten Çetin, "Antalya’da turizmden ve tarımdan etkilenen sektörleri de kapsayan bir finansman desteğinin gerekli olduğunu ifade ettim. Vergi, sigorta, kredi borçlarının diğer ülkelerin yaptığı gibi ertelenmesini talep ettik" diye konuştu.

ARALIK’TAN OCAK AYINA KAYITLI ÇALIŞAN SAYIMIZ 9 BİN AZALDI

Antalya’da turizm sektöründe uçak desteği ve kira ertelemesi gibi desteklerin 150 milyon dolar civarında olduğunu ifade eden Çetin, "Oysa 30 milyar dolar döviz geliri sağlayan bir sektörden söz ediyoruz. Tarım sektörümüz hem ihracat hem de ürün geliri olarak kayıp yaşamaktadır. Antalya’nın ve Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatı yüzde 20 oranlarında düşmüştür. Domates, narenciye, elma, nar gibi ürünlerde bu yıl yine üretici kaybetti. Turizmde ise 2007’ye dönme riski ile karşı karşıyayız. Aralık’tan Ocak ayına kayıtlı çalışan sayımız 9 bin azaldı. Dolayısıyla bugün tekrar Antalya olarak daha fazla destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum" ifadelerini kaydetti.

KRİZİ AŞACAĞIZ

Antalya’nın geçmişte de bir çok kriz dönemi atlattığını aktaran Çetin, "Bu krizi de aşacağımıza inancımı her vesileyle dile getiriyorum. Antalya olarak değerlerimize sahip çıkarak, geçmiş tecrübelerden ders çıkararak, el birliğiyle yeni yollar açacağız. Bugüne kadar Antalya’da hayata geçirilen birçok proje, örneğin EXPO’nun alınması, birlik ve beraberlikle gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, birliktelik, işbirliği, ben kültüründen biz kültürüne geçmek en önemli meselemizdir" dedi.

KAYIP 7.5 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR

Öte yandan Turizm Veri Bankası 'Turizmdatabank'ın yaptığı çalışmaya göre, Türkiye bu yıl 6,5 milyon turist ile 7,5 milyar dolar turizm geliri kaybedebilir.

Rusya ve Avrupa pazarlarında görülen önemli daralmalar karşısında Türkiye'ye geler turist sayısı ve turizm gelirinde düşüş bekleniyor. Turizmdatabank'ın, 'Kriz Sonrası Türkiye Turizmi Araştırması'nda ortaya koyduğu 4 farklı senaryoya göre kayıpların giderek artması bekleniyor. En kötümser senaryoya göre Türkiye, 2016 yılında 6,5 milyon turist ile 7,5 milyar dolar gelir kaybedebilir. İyimser senaryoda ise turist kaybı 3 milyon, gelir kaybı da 3,6 milyar dolar olabilir.

Ayrıca Rusya ve daralan bazı Avrupa pazarlarının ağırlığı Antalya'da olduğundan, turist ve gelir kaybı en fazla bu ilde yaşanabilir. En kötü senaryoya göre Antalya'nın turist kaybı 3,5 milyon kişiyi bulabilir. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.