'Rusya Ukrayna'yı işgal ederse Kuzey Akım 2 olmayacak'

'Rusya Ukrayna'yı işgal ederse Kuzey Akım 2 olmayacak'

ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında Rusya'ya sert yaptırım uyarılarını Kuzey Akım 2 projesinin sona erdirilmesini de dahil ederek yeniledi.

A+A-

ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından Rusya'nın olası Ukrayna işgali karşısında Kuzey Akım 2 hattı projesinin durdurulacağını söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Biden, Rusya'dan Almanya'ya doğal gaz taşımak için inşa edilen "Kuzey Akım 2" projesi konusunda, ''Başbakan Scholz'den güvence aldınız mı? Almanya bu projenin fişini çekecek mi?'' sorusuna, "Rusya (Ukrayna'yı) işgal ederse, bu tankların ve askerlerin Ukrayna sınırını geçmesi anlamına geliyor, Kuzey Akım 2 artık olmayacak, son vereceğiz. Söz veriyorum, bunu yapacağız.'' şeklinde cevap verdi.

"Almanya bedel ödeyeceği adımlar atmaya hazır"

Almanya Başbakanı Scholz ise Kuzey Akım 2’nin durdurulmasıyla ilgili sorulara Biden’ın birlik mesajını tekrarlayarak “(Müttefiklerimizden) Farklı bir adım atmayacağız ve bunlar Rusya için çok zorlayıcı olacak” ifadelerini kullandı.

Daha önce konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena BaerBock ise ülkesinin gaz alımını keserek “yüksek bir ekonomik bedel” hazır olduğunu belirtmişti. Başbakan Scholz ise CNN’e verdiği röportajda bu açıklamaların altını çizerek “Almanya’nın bedel ödeyeceği adımları atmaya hazır olduğunu” kaydetti.

Biden, ABD medyasında Almanya'nın Ukrayna krizinde güvenilir bir ortak olup olmadığının sorgulanmasına ilişkin ise Almanya'nın ABD'nin en önemli ortaklarından ve Ukrayna'ya en büyük finansal destek veren ülkelerden biri olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin devasa bir hata olacağına ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in ağır bir bedel ödeyeceğine dikkati çeken Biden, ''Putin'e hem şahsen hem telefonda çok açık bir şekilde söyledim, şimdiye kadarki en ağır ekonomik yaptırımları uygularız.'' dedi.

Biden, ''Amerikan vatandaşları, Ukrayna'dan ayrılmalı mı?'' sorusuna ise ''Ayrılmaları akıllıca olur ama diplomatlardan bahsetmiyorum.'' yanıtını verdi.

İlgili Haberler