Rusya varlık fonundan dolara karşı ilk hamle

Rusya varlık fonundan dolara karşı ilk hamle

Daha önce dolar varlıklarını sıfıra indirmeyi planladığını açıklayan Rusya varlık fonu plan çerçevesinde ilk dolar satışını gerçekleştirdi.

A+A-

Rusya, ABD’den gelebilecek yaptırımlara karşı varlık fonundaki dolar varlıklarını azaltma planı çerçevesinde 5 milyar dolarlık ilk satışı gerçekleştirdi.

Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, 5 milyar doların 4 milyarını yuana ve 1 milyarını euroya çevirdiğini belirtti. Böylece geriye 35 milyarlık bir dolar varlığı kalırken maliye bakanı geçen hafta bunu sıfıra indirmek istediklerini belirtmişti.

İşlem Rusya Merkez Bankası’nın devasa rezerzleri içinde gerçekleştiği için piyasa etkisinin sınırlı olması bekleniyor.

Citigroup Ekonomisti Ivan Tchakarov ise bunun Biden-Putin zirvesi öncesinde bir halkla ilişkiler kampanyası amacıyla yapılmış olabileceğini düşünüyor.

 

Fon 41,5 milyarlık dolar varlığına sahip

ABD ve Avrupa’dan gelebilecek yaptırımlara karşı Rusya Merkez Bankası da son birkaç yıldır kompozisyonundaki dolar miktarını kademeli olarak düşürüyordu.

Maliye Bakanı Anton Siluanov, değişiklikten sonra fonun varlıklarının yüzde 40’ının euroda, yüzde 30’unun yuanda, yüzde 20’sinin altında, yüzde 5’inin yende ve yüzde 5’inin sterlinde tutulacağını söyledi.

Varlık fonu halihazırda likit varlıklarının yüzde 35’ini dolar olarak tutuyor ve bu da 41,5 milyar dolarlık bir rakama tekabül ediyor. Likit olmayan varlıklar ile birlikte varlık fonunun büyüklüğü yaklaşık 185,9 milyar dolar ediyor.

Etiketler : , ,