Rusya ve Ukrayna'dan çelişkili açıklamalar

Rusya ve Ukrayna'dan çelişkili açıklamalar

Ukrayna'nın bugün Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile "ateşkes" yönündeki adımlar üzerinde anlaştığı açıklaması Kremlin tarafından yalanlandı

A+A-

Ukrayna'nın bugün Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko'nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile "ateşkes" yönündeki adımlar üzerinde anlaştığı açıklaması Kremlin tarafından yalanlandı. 

Tarafların çelişkili açıklamaları  NATO zirvesi öncesinde karışıklığa neden oldu.

Ukrayna'dan gelen Rusya ile ateşkes konusunda anlaşıldığı şeklindeki açıklamanın ardından, Kremlin barış yönünde ilerleme sağlandığına, ancak bunun aslında bir ateşkes anlaşması olmadığına dikkat çekmişti.

Ortaya çıkan karışıklığa rağmen her iki tarafın açıklamaları, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar üzerinde Cuma günü anlaşmaları beklenen AB liderlerini etkileyebilecek bir ilerleme sağlandığını gösteriyor.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin ve Poroshenko'nun Ukrayna'nın doğusunda barışın sağlanması için atılacak adımlar üzerinde anlaştıkları, ancak Rusya'nın Ukrayna meselesinde bir taraf olmaması nedeniyle Moskova ve Kiev'in ateşkes üzerinde anlaşmadıkları belirtildi.

Poroshenko'nun makamından yapılan açıklamada ise, Moskova ve Kiev'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde "kalıcı ateşkes" üzerinde anlaşma sağladıkları belirtilmişti. Putin ve Poroshenko'nun telefon görüşmesi sonrasında yapılan yazılı açıklamada, "Barışın sağlanmasını mümkün kılacak adımlarla ilgili karşılıklı anlaşma sağlandı" denildi.

RIA haber ajansı Putin'in basın sözcüsü Dmitry Peskov'un "Putin ve Poroshenko, milisler ve Ukrayna birlikleri arasında ateşkese katkı sağlayacak adımları gerçekten görüştüler. Rusya fiziki olarak ateşkes konusunda anlaşma sağlayamaz, çünkü bu meselede bir taraf değildir" dediğini duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama ise Estonya'yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ancak Rusya ayrılıkçıları kontrol altında tutmuyormuş gibi davranmaktan vazgeçip bu ülkeye birlik ve silah göndermeyi bırakırsa Ukrayna'da ateşkesin etkili olabileceğini söyledi.

Bu arada, Almanya hükümetinin sözcüsü, Rusya ve Ukrayna arasında ateşkes sağlanıp sağlanmadığı konusunda teyit bulunmadığını ve bu nedenle Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar konusunda önceden belirlenen programa bağlı kalınacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de NATO'nun anlaşmalarda değişiklik yapmadan Baltık ülkelerini koruyacağını belirtti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.