Rusya'dan, Suriye'de hava harekatı

Rusya'dan, Suriye'de hava harekatı

Putin, Suriye'de hava saldırılarına başlamak için parlamentodan onay aldı

A+A-

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin oy birliğiyle askeri kuvvetlerin Suriye'ye konuşlandırılması için Devlet Başkanı Putin'e yetki vermesinin üzerinden birkaç saat geçmesinin ardından Rusya ilk kez Suriye'de hava operasyonu düzenledi.

ABD'li televizyon kanalı CNN'e konuşan bir ABD'li yetkili, Rusya'nın Humus yakınlarında ilk hava operasyonunu gerçekleştirdiğini açıkladı.

Putin: Kara operasyonu olmayacak

Hava operasyonunu değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Esad'a destek havadan verilecek. Kara operasyonu olmayacak. Suriye'de teröristlerle başetmenin tek yolu önleyici hamlelerde bulunmaktır. Sıranın Rusya'ya gelmesini bekleyemeyiz." dedi.

Askeri operasyon yetkisi sabah saatlerinde çıktı

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi, sabah saatlerinde Devlet Başkanı Putin'in, Rus askerlerinin yurt dışında kullanılmasına ilişkin teklifine izin vermişti. Kremlin İdaresi Başkanı Sergey İvanov, Rusya ve Suriye'nin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın talebi üzerine, terör örgütü IŞİD'e karşı hava operasyonları düzenleyeceğini bildirmişti.

Muhaliflere hava saldırısı: 32 ölü, 200 yaralı

Öte yandan Esad güçlerine ait savaş uçaklarının ülkenin iç kesimlerinde yer alan Humus'ta muhaliflerin kontrolündeki ilçelere saldırmasında 32 kişinin öldüğü, 200 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Humus'taki yerel medya aktivisti Samir el Humusi yaptığı açıklamada, Esad güçlerine ait savaş uçaklarının Humus'un Telbise ilçesine saldırması sonucu 16, Rastan'da 7 ve Zaferan bölgesinde 9 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 200 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Saldırılarda yaşamlarını yitirenlerin kimlik tesbiti yapıldığını ifade eden Humusi, saldırılar sonucunda yaralananların söz konusu ilçelerdeki sahra hastanelerinde tedavi altına alındığını dile getirdi.

Rus uçakları vurdu iddiası

Saldırı bölgesinde büyük tahribatın olması nedeniyle halk arasında Rus uçaklarının Humus ve Hama'da muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere saldırdığı şeklinde iddiaların olduğunu kaydeden Humusi, ''Hama ve Humus bölgesinde muhalif bölgelere saldıran savaş uçaklarının diğer uçaklardan farklıdır. Bu uçakların tahrip gücü diğerlerine göre daha yüksektir. Silahlı muhaliflerin dinlediği telsiz konuşmalarda kule ile uçaklar arasında geçen konuşmalar Rusçaydı'' dedi.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de Humus'un Rastan, Telbise ilçesi ve Zafaran bölgesine düzenlenen saldırıda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını doğruladı.

Saldırı bölgelerinde büyük maddi hasarın meydana geldiği ve sivil savunma ekiplerinin de enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalıştığı ifade ediliyor. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.