Rusya'ya yaptırımlar devreye girebilir

Rusya'ya yaptırımlar devreye girebilir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gerekli görmesi durumunda, Türkiye'nin de Rusya'ya dönük yaptırımları devreye sokabileceğini söyledi.

A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'ya ait bir savaş uçağının Suriye sınırında Türkiye tarafından düşürülmesi sonrası Rusya'nın Türkiye'ye dönük ekonomik yaptırım kararlarına karşılık, gerekli görmesi durumunda, Türkiye'nin de Rusya'ya dönük yaptırımları devreye sokabileceğini söyledi.

Türkiye'nin 24 Kasım'da Suriye sınırında Rusya'ya ait bir savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında artan gerilim Rusya'nın ekonomik yaptırımlarına kadar uzanmıştı.

Davutoğlu AKP Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmada, "Rusya ile görüşmeye, her türlü fikir alışverişine hazırız ama bize bir şey dikte ettirilmesine asla izin vermeyiz... Rusya'nın yaptırımlarına karşı gerekli görürsek biz de kendi yaptırımlarımızı devreye sokacağız" dedi.

Bu kapsamda alınabilecek tedbirleri dünkü bakanlar kurulu toplantısında görüştüklerini söyleyen Davutoğlu, "İhracatçılarımızın alternatif pazarlara girişini sağlayacak tedbirler alıyoruz. Turizm sektörüne gerekli her türlü desteği vereceğiz, pazarın çeşitlendirilmesi gibi adımlarla sektörün yanında olacağız" diye konuştu.

"BAĞDAT'A GİTMEK İSTİYORUM"

Davutoğlu ayrıca, Türkiye'nin Musul'a asker sevkiyatı yapması ardından ilişkilerin gerildiği Irak'ın başkenti Bağdat'a da yakın zamanda ziyaret gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Musul'daki varlığını artırmasına Irak merkezi hükümetinin verdiği tepkiyi de yorumlayan Davutoğlu, "Musul'daki Türk askeri varlığını farklı yorumlayanlar maksatlı bir provokasyon içindeler. Irak savunma bakanlığı ve polis teşkilatının bilgisi dahilinde bu kamptaki eğitim başladı" diye konuştu.

Davutoğlu şöyle devam etti:

"İlave askerler muhtemel DAEŞ saldırısına karşı tedbir amaçlı olarak orada bulunuyorlar. Şu ana kadar bu kampta 2,000'den fazla kişiye eğitim verildi... İki ülkenin savunma bakanları da zaten yakında biraraya gelecekler. Ben de en kısa sürede Bağdat'a bir ziyaret gerçekleştirmeyi istiyorum."

Davutoğlu, Sincar'ın kurtarılması operasyonunda da Musul'da Türk askeri tarafından eğitilen peşmerge ve Türkmen güçlerin önemli rolü bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin Musul'a asker sevkiyatı ve Rus uçağının düşürülmesinin ardından İran'dan gelen eleştirileri de yorumlayan Davutoğlu, "Hakaret ve saldırılar karşısında İran'ı sağduyuya davet ediyoruz. Eğer bu tutumları devam ederse geleneksel Türkiye-İran dostluğu büyük zarar görür. Rus ve İran halklarının yöneticilerinin Türkiye'ye yönelik saldırgan tavrı benimsemediğini biliyorum" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.