Rüzgar türbini teknisyenleri kanatların 100 metre yükseklikte dönmesini nasıl sağlıyor?

Rüzgar türbini teknisyenleri kanatların 100 metre yükseklikte dönmesini nasıl sağlıyor?

Herkesin yapmak istemeyeceği, özellikle de yükseklik korkusu olanların izlerken bile rahatsız olacağı bir meslek: Rüzgar tirbünü teknisyenliği. Peki bu teknisyenler kanatların 100 metre yükseklikte dönmesini nasıl sağlıyor?

A+A-

Portekiz'de rüzgar türbini teknisyenleri ortalama maaşın neredeyse iki katını alıyor. Bu son derece uzmanlık gerektiren bir pozisyon ve teknisyenler onarım ve denetim yapmak için 35 katlı gökdelenler büyüklüğündeki türbinlerden sarkmak zorunda.
João Sardo, Total Eren'in sahibi olduğu Generg şirketinde bir rüzgar türbini uzmanı. Yaklaşık 20 yıldır rüzgar enerjisi alanında çalışıyor.

Üniversitede makine mühendisliği okurken rüzgar enerjisi alanında uzmanlaşmaya karar verdi. Kendisi 2004 yılında sektöre girdiğinde Portekiz yenilenebilir enerjiye büyük yatırım yapıyordu çünkü ülkede doğal gaz ve petrol rezervleri bulunmuyordu.
Sardo, türbinlerin tepesinde çalışmanın isteyebileceği en iyi ofis olduğunu söylüyor.
Şirketler türbinleri izlemek için insansız hava araçları kullanıyor, ancak insansız hava araçları yalnızca görüntü sağlayabiliyor. Sardo gibi teknisyenlerin hasarı hissetmek ve onarım yapmak için hala tırmanmaları gerekiyor.
Rutin bakım kontrolleri, pahalı türbinlerin kırılmasını önlemeye yardımcı oluyor.
Rüzgar türbinleri sürekli olarak kar, yağmur ve hasara neden olabilecek sıcaklık değişikliklerine maruz kalır. Yıldırım düşmesi de hasara neden olabilir.
Sardo, Caramulo dağlarındaki bir rüzgar çiftliğinde türbinleri denetliyor. Halihazırda faaliyette olan bir türbinde bakım kontrolü yapmadan önce, henüz inşa edilmemiş bir türbinin 70 metrelik kanatlarını incelemesi gerekiyor.
Bu kanatlar bir Boeing 747 kadar ya da neredeyse bir futbol sahası uzunluğundadır. Sardo, türbine takılmadan önce bunları içeriden kontrol ediyor, çünkü türbin tamamlandığında onarılması en zor parçalar kanatlar oluyor.
Sardo, bitmiş bir türbini incelemek için bir merdiveni tepeye tırmanıyor.
Kendisini merdivene bağlamak ve bir basamağı kaçırması durumunda güvende kalmak için raylı bir yaşam hattı kullanıyor.
João bazen türbinin kalbinde, türbinin jeneratörü üzerinde çalışıyor. En üstte küçük bir odada yer alıyor.
Bazen bıçakları kontrol etmek için dışarı çıkması gerekiyor.
Rüzgar türbini teknisyenleri her zaman çiftler halinde çalışır. Bir şeylerin ters gitmesi durumunda ortaklarına güvenirler. Genellikle kurtarma ekiplerinin ulaşmasının zor olduğu uzak bölgelerde çalışırlar.
João ve ortağı güvende kalmak için deri eldivenler, kasklar, iletken olmayan botlar ve koşum takımları kullanıyor. João, "Kendinizi güvende hissedene kadar bir kez doğrulamalı, iki kez doğrulamalıyız. Eğer düşerseniz, başka şansınız yok demektir." şeklinde konuştu.
João ve ortağı bıçağı aşağı indiriyor ve bir çekiçle vurarak hasar olup olmadığını kontrol ediyor. Fiberglasın altındaki malzemelerin kırılıp kırılmadığını çıkardığı sesten anlayabiliyorlar.
İnceleme bittiğinde yere inerler.
Üzerinde çalıştıkları türbinler, tek bir dönüşle müstakil bir eve güç sağlayabilir.
João'nun işi son derece uzmanlık gerektiriyor, bu nedenle insanları eğitmek için Avrupa'daki diğer ülkelere seyahat ediyor.
Geçmişte Rus petrolüne bağımlı olan birçok Avrupa ülkesi, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor.
Savaş, petrol fiyatlarının küresel çapta yükselmesine neden olan bir enerji krizini tetikledi. Artan fiyatlar ve yabancı petrole bağımlılıkla mücadele etmek için ülkeler, önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkması beklenen yenilenebilir enerjiye yatırım yaptı.
João'nun çalıştığı şirket olan Generg, Portekiz genelinde rüzgar türbinleri kuruyor. Daha büyük türbinler bir saat içinde Avrupa'da 5.000 eve yetecek kadar elektrik üretebiliyor.
Yenilenebilir kaynaklar Portekiz'de tüketilen enerjinin yaklaşık %60'ını oluşturuyor. Hükümet 2050 yılına kadar ülkeyi karbon-nötr hale getirmeyi hedefliyor.


İlgili Haberler