Sabancı Holding ilk yarıda kombine gelirini yüzde 165 artırdı

Sabancı Holding ilk yarıda kombine gelirini yüzde 165 artırdı

Sabancı Holding yılın ilk yarısıda kombine gelirini yıllık %165 artırırken enflasyonist ortamda yürütülen etkin maliyet yönetimi ile FAVÖK'ü de üç katının üzerinde artırdı.

A+A-

Sabancı Topluluğu, 2022'nin ikinci çeyreğinde de tüm ana iş kollarındaki büyüme hızını artırdı. Başarılı gelir artışı yönetimi ile ilk yarıda kombine gelir yıllık %165'e yükselirken enflasyonist ortamda yürütülen etkin maliyet yönetimi ile FAVÖK üç katının üzerinde arttı. Banka iş kolunun artan katkısı ile ilk yarıda konsolide net kar 13,6 milyar TL'ye, konsolide özkaynak karlılığı ise %33,6’ya ulaştı.

Sabancı Holding'ten yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Sağlıklı bilanço yapısı, 1,3 seviyesine düşen net finansal borç/FAVÖK oranı ve 5,5 milyar TL holding solo net nakit pozisyonu ile korundu. Başarılı Stratejik Girişimler Yaşanan yerel ve küresel zorluklara rağmen ikinci çeyrekte Sabancı Topluluğu, stratejik hedeflerine ulaşma yolunda hem ana iş kollarına hem de yeni ekonomiye yatırımlarını sürdürdü. Yapı malzemeleri ve lastik güçlendirme iş kollarında kapasite artışlarının ardından Sabancı ekosistemine katma değer sağlayabilecek start-up'lara yönelik yeni yatırımlar devam etti. Öte yandan, Sabancı Grubu, yeni bir küresel dijital iş kolu yaratma amacı ile siber güvenlik ve dijital pazarlama alanlarında iki dijital şirketin satın alımını toplam 45,3 milyon dolar bedel ile başarılı bir şekilde tamamladı. Ayrıca, otomotiv ve motor sporları sektörlerinde önemli bir tedarikçi olan, Avrupa’da yerleşik Microtex Composites'in satın alınması 24,6 milyon Euro bedel ile gerçekleşirken, bu satın alma lastik güçlendirme iş kolunun ürün yelpazesini ve coğrafi yaygınlığını artırdı. 2050 yılına kadar Net Sıfır Emisyon taahhüdü olan Grup, devam eden sürdürülebilirlik çalışmaları ile küresel arenada takdir edilmeye devam etti. Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'nin çözüm ortağı Refinitiv tarafından değerlendirilen 60 küresel yatırım holding şirketi arasında Sabancı Holding ilk sıraya yerleşti."

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper’in konu ile ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:

‘’Önemli boyuttaki küresel makro değişkenliklere rağmen, bir kez daha ortaya koyduğumuz güçlü finansal performansımız belirsizlik zamanlarında operasyonel mükemmelliğe odaklandığımızı kanıtlıyor. Bu çeyrek yeni ekonomi yatırımlarıyla portföyümüzü dönüştürmeye yönelik atılımlarımızı daha da hızlandırdık. Özellikle yeni ekonomi odaklı büyüme stratejilerimizin vazgeçilmez unsuru olan dijital teknolojilere önemli yatırımları sonuçlandırdık. Siber güvenlikte özellikle operasyonel teknolojiler alanında dünyanın önde gelen girişimlerinden biri olan Radiflow'a yaptığımız yatırımı, veri odaklı dijital pazarlama şirketi SEM'in satın alımı takip etti. Benzer şekilde, Bulutistan, Zack.ai ve Albert Health'e yaptığımız yatırımlar ile de yenilikçi fikir ve 2 uygulamaların küresel birer değere dönüştürülmesine öncülük ederken startup ekosisteminin gelişimine de katkıda bulunduk. Bu dönemde aynı zamanda, kompozitte coğrafi ve sektörel ayak izimizi daha da çeşitlendirecek Microtex'in satın alımını tamamladık. Son olarak, sağlıklı bilanço yapımız ve güçlü likiditemiz, bu zorlu zamanlarda finansal sağlamlığımızı koruyarak önümüzdeki büyüme fırsatlarını değerlendirmemize olanak tanıyan en önemli faktörlerden oldu.”