Sabiha Gökçen'i TAV mı alıyor

Sabiha Gökçen'i TAV mı alıyor

Malezya Havayolları Holding'in yüzde 100'üne sahip olduğu Sabiha Gökçen Havalimanı'nı satmaya hazırlandığı ileri sürüldü

A+A-

Malezya Havayolları Holding'in yüzde 100'üne sahip olduğu Sabiha Gökçen Havalimanı'nı satmaya hazırlandığı ileri sürüldü. Hürriyet gazetesinde Jale Özgentürk imzasıyla yer alan haberde alıcının TAV olabileceği iddia edildi. 

İşte o yazı:

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yüzde 100'üne sahip Malezya Havayolları Holding'in (MAH) hisselerini satmayı planladığı belirtiliyor. İlk talip, Atatürk Havalimanı'nı işleten TAV.

YIL 1987.

İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Atatürk Havalimanı, kentin ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor.
Ancak Anadolu yakasında yeni bir havalimanı projesi gündeme geliyor.
Proje Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın.
Savunma sanayiini geliştirmek ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmasına karar verilen İleri Teknoloji Endüstri Parkı’nın 6 ana unsurundan biri de yıllık 3 milyon dış hat, 500 bin iç hat yolcu ve 90 bin ton kargo kapasiteli bir havalimanı.

2001’DE AÇILDI

“Kimse gitmez, atıl kalır” tartışmalarına rağmen havalimanı inşaa edildi.
Adına Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen’in adı verilen havalimanı, 2001’de trafiğe açıldı.
Gerçekten de uzun süre atıl kaldı. 2005’te Pegasus’un ilk tarifeli uçuşa başlamasıyla, hızlı bir gelişme süreci yaşandı.
İşletmeciliğini Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı’nın kurduğu HEAŞ’ın yaptığı havalimanı, 2007’de açılan ihaleyle, Limak, Hintli GMR ve Malezya Airports’un bulunduğu üçlü konsorsiyuma verildi.
Konsorsiyumun yaptığı yatırımlarla, havaalanından yılda 28 milyon yolcu geçiyor ve 218 bin uçuş gerçekleşiyor.

YENİ PİST İNŞASI

Ortaklık yapısına gelince. Konsorsiyumdan önce Hintli GMR çıktı. Onun hisselerini Malezya Airports satın aldı. Ardından üçüncü havalimanı inşaatı konsorsiyumuna giren Limak da yüzde 40 hissesini satışa çıkardı.
Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV Havalimanları Holding, 364 milyon dolarlık teklif yaptı ama satın almada önceliği olan Malezyalılar, havalimanının yüzde 100 hissesini aldı.
Sabiha Gökçen Havaalanı “hayalet havalimanı” tanımlamalarından bugün kapasitesi yetmeyen bir havaalanı haline geldi.
Bugünlerde 1.3 milyar dolarlık yatırımla, yeni bir pist inşaatına karar verildi.
Dünyada 5 büyük havalimanını işleten Malezya Airports Holding’in ise bugünlerde Sabiha Gökçen’deki hisselerini satmak için hazırlık yaptığı belirtiliyor.
Malezyalıların hisselerinin bir bölümünü mü yoksa tamamını mı satmak istediği henüz netlik kazanmış değil.

50 MİLYON YOLCU

Hisselerin şimdiden bir talibi var.
TAV Havalimanları Holding.
Dünyada 20 havalimanını işleten TAV, İstanbul’a ayrı önem veriyor.
Atatürk Havalimanı, üçüncü havalimanı çalışmalarının 2018’de bitmesi halinde kapatılacak.
TAV İstanbul’da kalmak istiyor. Kulislerde TAV’ın daha önce de almak istediği Sabiha Gökçen’e talip olduğu konuşuluyor.
Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanları arasında olan ve yeni yatırımla 50 milyon yolcu kapasitesine ulaşması planlanan Sabiha Gökçen Havaalanı’nın yeni sahibi kim olacak, önümüzdeki aylarda göreceğiz!

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.