Saddam'ın sahte dolarları piyasada

Saddam'ın sahte dolarları piyasada

Saddam'ın 1. Körfez Savaşı sonrasında ABD ekonomisini zayıflatmak için gerçeğe çok yakın bastığı ve ikiz olarak adlandırılan dolarların bulunduğu ileri sürüldü

A+A-

ABD’nın Irak’ı işgali sırasında ortadan kaybolan eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin dönemine ait milyonlarca doların ortaya çıktığı öne sürüldü.
2006 yılının Aralık ayında idam edilen devrik diktatör Saddam Hüseyin 1. Körfez Savaşı sonrasında ABD ekonomisini zayıflatmak için gerçeğe çok yakın ikiz olarak adlandırılan dolarlar bastırmıştı.

ABD’nin 2004’te Irak’ı işgali sırasında hem bu ikiz dolarlar hem de Irak Merkez Bankası’ndaki gerçek dolarlar ortadan yok olmuştu.
Sözkonusu paraların “özel aracılar” eli ile Ürdün-Suriye sınırındaki bir evde pazarlandığı öne sürüldü.
Buna göre, şebeke 3 milyon dolar değerindeki parayı, piyasada 1 milyon dolara denk gelen 920 bin euro karşılığında satıyor.
Hürriyet’e konuşan Türk işadamı İnan Taptık’ın başında bulunduğu Esse Capitals, büyük ölçekli uluslararası finansal işlemlere de aracılık eden bir şirket.
Habere göre, N. isimli Erbilli, Taptık ile ortağına Saddam’ın “ikiz dolar” olarak söz edilen paraları ile ilgili bilgiler verdi.
Taptık sonraki gelişmeleri şöyle paylaştı:
“Ortağım Ürdün’e gitti. Ürdün’deki bir otelden iki kişi tarafından alındı, Ürdün’ün başkenti Amman’ın dışında, Suriye sınırına yakın büyük bir eve götürüldü. Kendisine bu evde ilk bilgiler verildi. Evde bulunan para sayma makinesinden geçirilen dolarların gerçek olduğu anlaşıldı. Kendisine gösterilen binlerce deste dolar arasında rastgele 5 bin doları aldı ve cebindeki dolarlarla bunları değiştirdi ve Ürdün’den ayrıldı.”
Taptık daha sonra ortağının Ürdün’den getirdiği 5 bin doları aldığını ve bir çalışanı aracılığı ile banka ve döviz büfelerine götürüp inceletmesini istediğini söyledi.
İnan Taptık çalışanın 5 bin dolarla geri döndüğünü ve bankacılar ile dövizcilerin kendisine ‘Bu dolarlarda hiçbir sorun yok’ dediklerini aktardığını belirtti.
Taptık dolarların gerçek olduğunun anlaşılması üzerine bu kez ortağı ile birlikte şahsen Ürdün’e gittiğini de açıkladı.
İşadamı, Saddam doları alıp almadıkları yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Çok cazip görünüyor. Düşünün, elinizdeki 1 milyon dolar bir kaç saat sonra 3 milyon dolar oluyor. Ancak o paralardan almadık. Sebebi ise Amerikan güvenlik birimlerinin neler yapabileceği yönündeki kaygımız. Nihayetinde bu konu direk Amerikan istihbaratını ilgilendiriyor. Ve biz de aynı zamanda Amerika’da da iş yapan bir şirketiz.”
2004 yılında Irak’a müdahaleden sonra Irak Merkez Bankası’ndan 700 milyon ila 1.2 milyar doların nereye götürüldüğü uzun süre tartışma konusu olarak kaldı. ABD istihbaratının yıllardır her iki nitelikteki dolarların peşinde olduğu bildiriliyor.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.