Savaş başladı: İran, Irak'taki ABD üssüne saldırdı

Savaş başladı: İran, Irak'taki ABD üssüne saldırdı

Irak'da ABD askerlerinin konuşlu olduğu Ayn el-Esad üssüne balistik füzeyle saldırı düzenlendi.

A+A-

Irak'da ABD askerlerinin konuşlu olduğu Ayn el-Esad üssüne balistik füzeyle saldırı düzenlendi. Ölü ve yaralılara ilişkin henüz bir bilgi verilmezken saldırıları İran Devrim Muhafızları üstlendi.

Al Arabiya kanalının aktardığına göre Irak'ın Anbar vilayetinde yer alan ve ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad hava üssüne balistik füzeli saldırı düzenlendi.

Sky News kanalına konuşan bir kaynak, saldırıda 9 füzenin kullanıldığı bilgisini verdi.

ABC ve Fox kanallarının ABD'nin Orta Doğu'daki güçlerinin karargahı Merkez Komutanlık'tan bir yetkiliye dayandırdıkları bilgiye göre İran, Irak'taki 2 ABD üssüne toplam 15 balistik füze fırlattı ve bunların 11'i hedeflerini vurdu.

Verilen haberlere göre hedeflerini vuran füzelerden 10'u Ayn el Esad üssünü ve 1'i Erbil'deki üsse düştü. Saldırı 1'er saat ara ile 2 dalga şeklinde gerçekleşti. Yapılan ilk tespitlere göre saldırılarda can kaybı yaşanmadı.
 

'İlk misilleme'

İran devlet televizyonu "General Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için ilk misilleme gerçekleştirildi" duyurusunu yaptı.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, saldırıya dair görüntüler yayınladı.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, yaptığı açıklamada Ayn el-Esad üssüne 6'dan fazla füzeyle saldırı düzenlendiğini, ölü ve yaralılara ilişkin henüz bilgilerinin olmadığını söyledi.

​Al Hadath kanalının ulaştığı kaynaklar, Ayn el-Esad üssü çevresinde helikopter uçuşlarının yaşandığını bildirdi.

Al Arabiya kanalı, saldırının Irak Hizbullahı tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.

ABD'li bir askeri yetkili, yalnızca Ayn el-Esad'ın değil, Irak topraklarındaki tüm Amerikan üslerinin ateş altında olduğu bilgisini verdi.

Yetkili, ABD üslerinin kısa menzilli balistik füzeler ve seyir füzeleriyle vurulduğunu söyledi.

İran: Askerlerinizin hayatını korumak istiyorsanız geri çağırın

​İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada "ABD güçlerine ev sahipliği yapan ülkelerden İran'a bir saldırı olursa yanıt vereceğiz. Askerlerinizin hayatını korumak istiyorsanız geri çağırın" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hava Kuvvetleri, 'Şehit Süleymani' adını taşıyan başarılı bir operasyon düzenleyerek, Ayn el-Esad olarak bilinen işgal altındaki hava üssüne onlarca karadan-karaya füze fırlattı."

Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün yeni komutanı İsmail Kaani ise, açıklamasında "Şimdi bölgedeki Amerikalıların kemikleri ezildi ve daha yüksek sesle ağlıyorlar" dedi.

Beyaz Saray: Trump konuyu yakından takip ediyor

Beyaz Saray'ın açıklamasında da "Irak'taki tesislere yönelik saldırılardan haberdarız. Başkan Trump bilgi aldı ve konuyu yakından takip ediyor" denildi.

Diğer yandan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek bilgi aldı. Pelosi, sonrasında Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Irak'taki ABD birliklerini hedef alan bombalamaların ardından durumu yakından izliyorum. Yönetimin gereksiz provokasyonlarını sona erdirmek ve İran'ın şiddeti kesmesini istemek de dahil olmak üzere personellerimizin güvenliğini sağlamalıyız. ABD ve dünya başka bir savaşın yükünü kaldıramaz" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, "Bu gece geç saatlerde İran'ın füze saldırısı hakkında herhangi bir yazılı açıklama yayınlamayacağız" duyurusunu yaptı.

Pentagon'dan yapılan açıklamada "Irak'taki iki ABD üssü İran tarafından 12'den fazla balistik füzeyle vuruldu. Kayıpların ilk değerlendirmesi üzerinde çalışıyoruz" bilgisi verildi. Açıklamada, "Saldırı İran'dan başlatıldı ve Anbar ve Erbil'dekiler olmak üzere iki üssü hedef aldı" ifadelerine yer verildi.

Pentagon ayrıca, ABD güçlerinden ölü ya da yaralıların bulunup bulunmadığı konusunda bilgi vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan açıklamada, Bakan Mike Pompeo'nun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'yi bilgilendirdiği kaydedildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) açıklamasında ise, "İran, Irak'ta ABD güçlerine ev sahipliği yapan üslere 15 füze saldırısı düzenledi" denildi.

Cumhuriyetçi Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, "İran yaptığı şeye devam ederse, bir sabah kalktığında kendisini petrolsüz bir ülke olarak bulur" tehdidinde bulundu.

Açıklamada 4 füze saldırısının başarısız olduğu ve 1'inin Erbil Havaalanı'na isabet ettiği belirtildi.

Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı'na göre, Ayn el-Esad üssüne şimdiye dek 35'ten fazla füze fırlatıldı.

Petrol fiyatlarında artış

Bununla birlikte İran'ın yanıtının ardından brent petrolün varil fiyatında yüzde 4.5'ten fazla artış yaşandı.

Diğer yandan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) El Dafra hava üssünden 6 Amerikan savaş uçağının kalkış yaptığı bildirildi.

​CNN, ABD Başkanı Trump'ın Irak'taki saldırılar hakkında bu gece ulusa sesleniş konuşması yapacağını bildirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Trump'ın konuşmasını bu gece gerçekleştirmeyeceği kaydedildi.

Suriyeli kaynaklar, Amerikan uçaklarının Suriye ve Irak sınırıdna yoğun bir şekilde uçuş gerçekleştirdiğini söyledi.

Fars Haber Ajansı, saldırılarda 500 kilometre menzile kadar ulaşabilen 'Fatih 313' tipi füzelerin kullanıldığı bilgisini verdi.

İran devlet televizyonu, ABD üslerinin Irak sınırı yakınlarındaki Kirmanşah kentinden fırlatılan katı yakıtlı füzelerle vurulduğunu duyurdu. 

Vurulan Ayn el-Esad üssü, geçen yıl Trump tarafından Şükran Günü'nde ziyaret edilmişti.

 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.