Savcıdan Halkbank için para cezası talebi

Savcıdan Halkbank için para cezası talebi

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Halkbank’ın davaya katılmadığı her gün için bir milyon dolar para cezası verilmesini ve her hafta katlanarak artmasını talep etti. Ceza 8 haftada 1,8 milyar dolara ulaşabilir.

A+A-

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Halkbank’ın hakkında açılan  davaya dahil olmadığı her bir gün için bir milyon dolar para cezasına  çarptırılmasını, katılmama konusunda ısrarcı olması halinde para  cezasının her hafta katlanarak arttırılmasını talep etti.

Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere  göre, Savcılık, Halkbank’ın New York’taki davayı reddetmesi halinde, ilk haftanın sonunda 7 milyon dolar, ikinci haftanın sonunda 21 milyon  dolar, sekizinci haftanın sonunda 1 milyar 800 milyon dolar tutarında  para cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini iddia etti.

Başsavcı Geoffrey Berman imzasıyla mahkemeye yapılan başvuruda, Halkbank’ın katılımı reddetmesi halinde önerilen bir milyon dolarlık  cezanın katlamalı olarak uygulanması talep ediliyor.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, mahkemeye bugün yaptığı  ekleriyle birlikte yaklaşık 1100 sayfalık başvuruda, Halkbank’ın İran’a yönelik yaptırımların delinmesi konusunda şimdiye kadar sergilediği tutumla yaptırımların delinmesinde odak noktası haline geldiğini belirtti.

Savcılığın mahkemeye sunduğu başvuru dilekçesinde Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın suçlu bulunarak hüküm  giydiği hatırlatıldı.

Halkbank’ın İran’a yönelik yaptırımların delinmesi konusunda öncü  bir rol üstlendiğini belirten savcılık, bankanın Amerika Maliye Bakanlığı’na da yalan söylediğini kaydetti.

Savcılık, Halkbank’ın İran'ın ABD'nin ekonomik yaptırımlarından  kurtulmasına yardımcı olduğunu ve bu ülkeye yaklaşık 20 milyar  dolarlık bir girdinin sağlanmasına aracılık ettiğini belirtti.

Halkbank’ın 15 Ekim tarihinde itibaren aleyhlerine açılan davayı  kasten görmediğini belirten savcılık, bankanın hakkındaki davayı kabul  etmeyip adaletten kaçtığı her gün için katlamalı olarak  cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Savcılık, mahkemeye sunduğu Halkbank’a katlamalı para cezası  verilmesi talep dilekçesine, yaklaşık bin sayfalık delilleri de ekledi.

Ek delillerde, Halkbank’a iletilen tebligatlar, Halkbank’ın 2013  ve 2018 yılları genel bilançoları, Halkbank’ın ABD’de danışmanlığını  yapan hukuk firmasıyla yapılan yazışmalar, Halkbank’ın New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde süren dava ile ilgili açıklamaları gibi  belgeler sunuldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.