Savcılık 7 milyar doların peşinde

Savcılık 7 milyar doların peşinde

Koza İpek Holding'e yönelik başlatılan soruşturmada savcılık 7 milyar doların peşinde

A+A-

Medya, enerji, madencilik ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren Koza İpek Holding'e yönelik soruşturma başlatıldı. Akın İpek’e ait şirketlerin çeşitli bankalar aracılığıyla Bahreyn, Malta ve Kıbrıs’taki kendi hesaplarına transfer edilen, 7 milyar 40 milyon dolar paraya da dikkat çekilen savcılık yazısında, “Şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan para olup olmadığının tespiti, bu paraların hangi amaçlarla yurtdışı hesaplarına gönderildiğinin, bu transferlere ilişkin bilgiler ve tüm bu transferlerin şüpheli işlem olarak MASAK’a bildirip bildirilmediğinin tespiti gerekmektedir” denildi.

Aramalara protesto

Aramalar sırasında polislerin şirket çalışanlarını yemekhanelerde topladığı, yaklaşık 3 saat boyunca dışarıya çıkmasına izin verilmediği iddia edildi. Şirketlerde aramalar sürerken bazı protestolar da yaşandı. İstanbul Yolu üzerindeki Koza İpek Holding’e ait bina önünde toplanan bir grup aramaları protesto ederek, “Özgür medya susmaz”, “Akın İpek seninleyiz”, “Allah var gam yok” dövizleri taşıdıkları görüldü.

İkinci muhasebe kaydı iddiası

Savcılığın talep yazısında şirketlere ait ikinci bir muhasebe kaydının bulunup bulunmadığının da incelenmesi gerektiğine vurgu yapılarak, “2010-2015 yılları arasındaki onaylı bilanço, gelir gider tablosu ve detay mizanlarına, 2010-2015 yılları arasında kullanılmış ve kullanılmakta olan kapanmış ve / veya aktif durumda olan tüm banka hesap hareketlerinin dijital ve basılı nüshalarına, arama yapılacak yerlerde yönetim kurulu karar defterleri, genel kurul karar defterleri ile birlikte bu defterler dışında tutulan ikinci bir muhasebe kayıtlarının bulunması halinde (örtülü kayıtlar) bu kayıtlara FETÖ ile alakalı tüm suç delileri ile örgütsel dokümanlar incelenmek üzere el konulması talep olunur” denildi.

4 milyar dolarlık fark himmet mi

Savcılık kaynakları, İpek grubuna ait şirketlerin resmi olarak 3 milyar dolar geliri olduğunu bildirdiğini ancak yurtdışına transfer edilen paranın 7 milyar 40 milyon dolar olduğunu iddia ettiler. Gelir ve transfer edilen para arasındaki yaklaşık 4 milyar dolarlık miktarın nasıl kazanıldığının incelenmeye muhtaç durum olduğunu vurgulayan savcılık kaynakları “Paranın himmet adı altında toplanan paralar olduğu şüphesini duymaktayız” iddiasını gündeme getirdi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.