SCB, Zarrab için 5,8 milyar dolar transfer etmiş

SCB, Zarrab için 5,8 milyar dolar transfer etmiş

FinCEN Files: Standard Chartered, Reza Zarrab ve ağı için 2007-2016 arasında toplamı 5,8 milyar doları aşan para transferi yaptı

A+A-

FinCEN Files: Standard Chartered, Reza Zarrab ve ağı için 2007-2016 arasında toplamı 5,8 milyar doları aşan para transferi yaptı.

ABD Hazinesi’ne bağlı istihbarat birimi Mali Suçları Uygulama Ağı’na (FinCEN) sunulan Şüpheli Eylem Bildirimi (SAR) raporlarına  göre, İngiliz Standard Chartered Bank (SCB), 2007-2016 yılları  arasında, İran’a yönelik yaptırımların yasa dışı yollarla delinmesiyle  ilgili hakkındaki suçlamaları kabul eden Reza Zarrab ve ağı için  toplamda 5.8 milyar doları aşan 37 bin 533 adet para transferi  gerçekleştirdi.

DW'nin internet sitesinde yer alan habere göre, SCB, 2013 yılında Türkiye’deki soruşturmaların başlaması ve ilk iddiaların kamuoyuna  yansımasından sonra da Zarrab’la ilişkisi kamuoyunda ifşa olmuş  şirketlere ve kişilere para akışını durdurmadı. 15 Aralık 2015’te ABD’de Zarrab aleyhine kara para aklama ve İran yaptırımlarından  kaçınma suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Ancak Standard Chartered, Zarrab’la ilişkili transferleri ABD’ye aktarmaya devam etti. Tablo, Zarrab’ın Mart 2016'da ABD'de tutuklanmasından sonra da değişmedi.
Banka, Ocak-Eylül 2016 arasında Zarrab ile bağlantılı olduğunu  belirlediği 24 şirket ve kişi için toplamda 133.1 milyon doları aşan 715 transfer yaptı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.