Sedat Peker'in konuşmalarında ismi geçen grubun Q Yatırım adlı bankasına faaliyet izni

Sedat Peker'in konuşmalarında ismi geçen grubun Q Yatırım adlı bankasına faaliyet izni

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Q Yatırım Bankası AŞ'ye faaliyet izni verdi.

A+A-

borsatek.com - Suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker''in, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu''nun otelinin kağıt üzerindeki sahibi olarak iddia ettiği Ali Ercan'ın bankasına faaliyet izni verildi. 

Konuya ilişkin karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Kurul, 12 Ekim 2022'de kuruluşuna onay verdiği Q Yatırım Bankası AŞ'ye faaliyet izni verilmesini kararlaştırdı.

Ali Ercan'ın sahibi olduğu üç şirket (Gezinomi Turizm ve Qua Granit ve Bien Yapı) son iki yılda halka açıldı. Grubun mayıs ayında yapılan son halka arz olan Bien Yapı, halka arzlarda tavan-tavan geleneğini bozan ilk şirket olarak yatırımcısını ciddi oranda mağdur etmişti.

Qbank'ın kurucu ortağı Ali Ercan aynı zamanda, geçtiğimiz yıllarda rüşvet ve maden kazalarıyla medyada yer bulan Nurullah Ercan'ın da oğlu.

Baba Nurullah Ercan, İzmir’in Menderes ilçesinde yaptığı otelle ilgili haber olmuş, imara aykırı inşaatına göz yumma karşılığında Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’a kayınpederi üzerinden rüşvet verdiği iddia edilmişti.

Ayrıca Ercan’a ait madende 2009 yılında patlama sonucunda göçük olmuş ve 19 işçi hayatını kaybetmişti. Bu olayda ihmal olduğu öne sürülüp 750 TL’lik gaz ölçüm cihazı olmadığı için bu felaketin yaşandığı iddia edilmişti. Ercan’a ait başka bir madende ise 7 işçi hayatını kaybetmişti.

1986 yılında Konya’da doğan Ali Ercan TED Ankara Koleji’nde lise eğitimini, İngiltere Leicester Üniversitesi İşletme bölümünde lisans eğitimini tamamladı.

Ercan seramik, turizm, maden gibi sektörlerde faaliyet gösteren Ercan Şirketler Grubu bünyesinde Genel Müdür, Yönetim Kurulu Üyeliği, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütmekte.

Deva Partisi suç duyurusunda bulunmuştu

DEVA Partisi, Bank Asya’nın 16 yıl yöneticiliğini yapan eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği Deniz Meclisi üyesi Salih Orakcı arasında kurulduğu iddia edilen rüşvet ve yolsuzluk ağına ilişkin suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda Q Q Yatırım Bankası AŞ'nin sahibi Ali Ercan'ın halka açık şirketleri de yer almıştı.

DEVA Partisi tarafından savcılığa verilen dilekçede Gezinomi ve Qua Granite şirketlerine ilişkin şu ifadeler kaydedildi:

SPK eski Başkanı şüpheli Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun, SPK Başkanı olduktan sonra bazı kişilerden menfaat temin ettiği, bu menfaat teminini de çevresinde olan şüpheli Zehra Taşkesenlioğlu, Diyarbakırlı Nedim Özbek, Ahmet ve Süleyman isimli şahısları kullanmak suretiyle gerçekleştirdiğini anlatmıştır. SPK eski Başkanı şüpheli Ali Fuat’ın SPK’da halka arz edilmiş şirketlerin çeşitli bahanelerle işlem görmesine yasak getirdiği ya da oynayan büyük yatırımcılara yasak getirdiği, yasak geldikten sonra da çevresinde bulunan diğer şüpheliler Diyarbakırlı Nedim Özbek olarak bilinen kişi ya da Ahmet ve Süleyman isimlerindeki yakınlarını devreye soktuğu, bu kişilerin “Biz işinizi hallederiz.” demek suretiyle ilgili kişilerden menfaat temin ettikleri aynı zamanda yine büyük meblâlar karşılığında bu yasakların kalkmasını sağladıkları, bu şekilde de ayrıca menfaat sağlamak suretiyle rüşvet aldıkları, rüşvet tarifesinde en küçük rakam olarak 500.000 dolar istedikleri, üst limit ise açık yani sınırsız olduğu, bu kapsamda Kütahya Şeker Hisse senetlerinde yasak yiyen Abdullah isimli şahıstan 1 milyon 250 bin dolar aldıkları ve bu şekilde rüşvet aldıkları izah edilmektedir. Yine şüpheli Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun tüm bedelli şirketlerden sermaye artırımı kapsamında %6 oranında para almak suretiyle menfaat temin ettiği, bu işlemleri de diğer şüpheliler Nedim Özbek, Ahmet ve Süleyman ismindeki yakınları ile birlikte gerçekleştirdiği, AVOD Holdingin sahibi Nazım isimli kişiden % 100 bedelli istediğini bile aşıp %200 bedelli izni vermek suretiyle bu izin karşılığında 4 milyon 250 bin dolar para aldıkları, son 3 yılda pek çok şirkette bu şekilde görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla menfaat temin ettikleri, bununla birlikte %90’ı şüpheli Ak Parti Erzurum milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na %10 ise Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman’a ait olan Maya Eğitim Danışmanlık şirketi ile ilgili olarak şüpheli Ali Fuat’ın SPK eski Başkanı olduğu dönemde halka arz işlemleri yaparak halkın paralarını topladıkları ve bu şekilde menfaat temin ettikleri, şirketleri olan Maya Eğitim Danışmanlık şirketine bir demirci firmasından 1.5 milyon TL’lik hayali fatura kestirdikleri ve bu şekilde vergi kaçırdıkları daha sonra şirketi başkalarına devrettikleri anlatılmaktadır.

Yine şüpheli Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun rüşvet ile elde ettiği iddia edilen 180 milyon doları Bahçelievler’deki villasında ve Halkalı’da karşılıklı bulunan iki dairesinde tuttuğu, şüpheli Ali Fuat’ın rüşvet karşılığı aldığı 100’e yakın mal varlığı olduğu, bunların çoğunluğunu diğer şüpheliler Nedim Özbek ve Diyarbakırlı olarak bilinen Emin’in üzerinde ancak başka yakınlarının üzerine de yaptığı, QUA GRANITE ve GEZİNOMİ şirketleri ile ilgili olarak da bu şirketlere para yatıran küçük yatırımcıların paralarının 2/3 sini kaybettikleri ve bu kayıp da kazanç elde eden kişinin şüpheli Ali Fuat olduğu iddiaları ayrıntıları ile izah edilmiştir.

İlgili Haberler