Sermaye piyasalarında 'rapor sızdırma' tartışması

Sermaye piyasalarında 'rapor sızdırma' tartışması

Son dönemde aracı kurumlarda bazı raporların müşterilere servis edilmeden önce dolaşıma sokulduğu yönündeki şikayetler tartışma konusu oldu.

A+A-

Piramit Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Berra Doğaner aracı kurumların raporlarının sızdırılması konusunda değerlendirmede bulundu.

Bloomberg HT yayınına katılan Doğaner, yasal düzenleme olmadığını bunun kurumların etik kurallarına bırakıldığını, önlemlerin sıkılaşması gerektiğini belirtti.

Doğaner’in konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Aracı kurumların araştırma bölümlerini kuvvetlendirmeye devam etmeleri lazım. Hâlâ bu konuda sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Araştırma departmanlarına yeterli yatırım yapılmıyor. Gerek bireysel yatırımcı kıtlığı gerek aracı kurumların yeterli kârlılıkta olmaması nedeniyle eleman yetiştirilemedi ve kadrolar büyütülemedi. 2021 yılında yatırımcı sayısı ikiye katlandığında ve bireysel yatırımcı ağırlığı gerçekleşince bu yatırımcıların araştırma raporu okuması arttı. Aslında aracı kurumlar bunun farkında ama kadroların yetişmemesi bir kıtlık yarattı. Artık bunun önemi anlaşıldı. Yatırımcının araştırma taleplerine yetişememe ya da çok nitelikli raporlar çıkaramama gibi sıkıntılar çıktı. Bu açığın kapanması biraz sürecek. Son gelen bireysel yatırımcıların bazıları kulaktan dolma gelse de ben çok nitelikli bir bireysel yatırımcı portföyü görüyorum. Hatta bunun sızdırıp buradan ekstra gelir elde eder miyim çabasında olan bir profil var. Aracı kurum raporlarının yoğun biçimde okunduğu, etki yarattığı bir dönemden geçiyoruz.

Raporların sızdırılması aracı kurumların etik kuralları ile ilgili bir şey. Yasal bir düzenleme yok bu konuda. Düşünülmüş bir şey değil çünkü olmayacağı varsayılmış. Eskiden aracı kurumların bu raporları önce kendi yatırımcılara gönderip, daha sonra kendi yatırımcısı olmayanlara yolladığına dair vakalar olmuştu. Şikayetler olmuştu kurulda. Sonra sektör kendi içinde bu sorunu aştı.

İlgili Haberler