Siber saldırılara karşı "siber risk sigortası" önlemi

Siber saldırılara karşı "siber risk sigortası" önlemi

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, elektronik ortamda büyük tehdit haline gelen siber saldırılara karşı kurumlara ve bireylere "siber risk sigortası" yaptırmalarını önerdi.

A+A-

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, elektronik ortamda büyük tehdit haline gelen siber saldırılara karşı kurumlara ve bireylere "siber risk sigortası" yaptırmalarını önerdi. Gülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artık alışveriş ve bankacılık işlemleri gibi birçok işlemin elektronik ortamda gerçekleştiğini söyledi. İnternet ortamında farklı risklerin ortaya çıkmaya başladığını dile getiren Gülen, bunların başında da 'siber risk' denilen kavramın geldiğini söyledi. Siber tehditlerin özellikle son dönemle hızla arttığına dikkati çeken Gülen, sigorta sektörünün de bu riske karşı ürünler geliştirme çabası içinde olduğunu ifade etti.
Gülen, siber risk sigortası konusunda çalışmalar başlattıklarını belirterek, "Henüz ürünümüzü lanse etmedik ama çok kısa sürede siber risklere karşı bu ürünler sunulacak." dedi.

Bireylerin kesinlikle siber risk sigortası yaptırması gerektiğinin altını çizen Gülen, şunları kaydetti:
"Hem bireylerde hem de kurumlarda siber risk var. Hem bireyler hem de kurumlar siber risk sigortası yaptırmalı. Aslında bireyler daha fazla risk altında çünkü kurumlar bir şekilde siber saldırılara karşı kendisini ateş duvarları denen ya da başka teknolojilerle korurken bireyler daha korumasız. Birçok siteye giriyor, birçok uygulamayı kullanıyorlar. Birçok yere aslında ayak izlerini bırakıyorlar. O yüzden bireyler siber risklere karşı daha korumasız durumda. Bireylerin mutlaka sigorta yaptırması taraftarıyım."
"Türkiye'de siber risk sigortası pazarı şu an için çok küçük"
Türkiye'de siber risk sigortası pazarının şu an için çok küçük olduğunu aktaran Gülen, "Şu an Türkiye'nin toplam sigorta prim üretimi 37 milyar lira civarında ve bunun içindeki siber sigortalardan olan prim üretimi neredeyse yok denecek kadar az. Birkaç yıl sonra siber risklerle ilgili pazarın toplam prim üretiminin yüzde 5'inin üzerine çıkacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Gülen, bilinmedik ve güvence altına alınmamış internet sitelerine girilmemesi gerektiğini vurguladı.
Özellikle "oltalama" denilen saldırıların çok fazla olduğunu anlatan Gülen, şöyle devam etti:
"Oltalama saldırılarıyla aslında müşterilere gelen e-maillerle ve SMS mesajlarıyla aslında onları bir yerde korkutarak kullanıcı adlarının ve şifrelerinin ele geçirilmesi üzerine birtakım tuzaklar kurulur. O yüzden en önemli tavsiyem tanımadık kişilerden gelen e-maillere, SMS mesajlarına ve bu yöndeki taleplere uzak durmak, bunlarla ilgilenmemek ve silmektir. Zaman zaman bilgisayarlara, cep telefonlarındaki virüs taramasının yapılması çok önemlidir çünkü virüsler yardımıyla kişilerin bilgisayarlarındaki bilgilerin ele geçirilme imkanı vardır. Normal hayatta nasıl temkinli yaşıyorsak bilmediğimiz, tanımadığımız kişilerle diyaloğumuzu sınırlı tutuyorsak güvenmediğimiz, güven telkin etmeyen bilinmeyen kaynaklardan gelen mesajlara karşı da uzak durmak bence en önemli koruma mekanizmasıdır."


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.