Sigorta şirketlerinin özsermaye şartı değişti

Sigorta şirketlerinin özsermaye şartı değişti

Sigorta şirketlerinin özsermaye şartlarında değişiklikler yapıldı.

A+A-

Sigorta şirketlerinin özsermaye şartlarında değişiklikler yapıldı.

Resmi Gazete'nin 23 Ağustos tarihli sayısında yer alan sigorta ve reasürans ile emeklilik şirketlerinin sermaye yeterliliklerinin ölçülmesine ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmeliğe göre, şirketin özsermayesi, gerekli özsermayeden düşük olamayacak.

Sermaye yeterliliği hesaplama dönemleri itibariyle özsermaye/gerekli özsermaye oranının yüzde 100 ile yüzde 115 arasında olması, öz değerlendirme aşamasında, şirket, sermaye yeterliliği tablolarının Müsteşarlığa gönderilmesi gereken tarihten itibaren 45 gün içinde risk bazında kendi değerlendirmesini yapacak ve özsermaye/gerekli özsermaye oranının belirtilen oranlar arasında gerçekleşmesinin nedenleriyle gelecek dönemlere dair beklentilerini de içeren bir raporu Müsteşarlığa gönderecek.

Yönetmelikte, özsermaye oranı, yüzde 70 ile yüzde 99.99 arasındaki "tedbir alma" aşamasında şirketin, sermaye yeterliliği tablolarının Müsteşarlığa gönderilmesi gereken tarihten itibaren 30 gün içinde sermaye açığının riskin azaltılması veya sermaye ilavesi başta olmak üzere Müsteşarlıkça uygun görülecek yöntemlerle kapatılmasına dair bir planı Müsteşarlığa sunması ve takip eden 1 yıl içinde sermaye açığını kapatması veya eksik kalan sermaye açığı tutarını telafi edecek şekilde sermayeye mahsuben avans ödemesi öngörülüyor.

Yüzde 33 ile yüzde 69.99 arasındaki "acil tedbir alma" aşamasında şirketin, sermaye yeterliliği tablolarının Müsteşarlığa gönderilmesi gereken tarihten itibaren 20 gün içinde sermaye açığının riskin azaltılması veya sermaye ilavesi başta olmak üzere Müsteşarlıkça uygun görülecek yöntemlerle kapatılmasına dair bir planı Müsteşarlığa sunması ve özsermaye/gerekli özsermaye oranı, takip eden 6 ay içinde en az yüzde 70'e, 1 yıl içinde ise en az yüzde 100'e çıkarılacak.

Özsermayenin yüzde 33'ün altına düşmesi olan "müdahale" aşamasında sigortacılık kanunu ile Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi kanunu hükümleri çerçevesinde işlem yapılacak.

Bu maddeye göre yapılacak sermaye veya sermayeye mahsuben avans ödemeleri nakit veya nakit benzeri varlıklarla gerçekleştirilecek.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.