Şimşek: Kura değil temele bakın

Şimşek: Kura değil temele bakın

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dolardaki yükselişi değerlendirdiği açıklamasında, kurdaki hareketin makro temeller sağlamsa sorun olmayacağını söyledi

A+A-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dolardaki yükselişi değerlendirdiği açıklamasında, kurdaki hareketin makro temeller sağlamsa sorun olmayacağını söyledi.

Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'ndeki kapanış konuşmasında son günlerde hızlanan TL'deki değer kaybı hakkında açıklamalarda bulundu. Dolar efektif kurunun son 8 ayda yüzde 17 yükseldiğini ifade eden Şimşek bunda ABD ekonomisindeki olumlu gelişmelerin yanı sıra Avrupa ekonomisindeki olumsuz trendin de etkili olduğuna dikkat çekti. Şimşek kurdaki hareketi önemsediklerini ancak makro temelller sağlam olduğu sürece bunun bir sorun yaratmayacağını söledi

Öncü göstergeler iyi

Konuşmasında büyüme rakamlarına da değinen Maliye Bakanı, "Bu yıl büyümeye yavaş başladık. Birinci çeyrekte öncü göstergeler iyi değil. Belki küresel gelişmeler, belki seçim öncesi nedeniyle. Yıla yavaş başladık ama seçim sonrası son iki yıldır ötelenen özel sektör yatırımları artacak, tüketim harekete geçecek. Avrupa toparlanacak. Petrol fiyatlarında düşüş, cari açıkta iyileşme ile Türk ekonomisi toparlanacak. Yüzde 4'e yakın bir büyüme olacak." dedi.

Dalgalanma kaçınılmazdı

Şimşek, Fed'in faiz artırımı konusunda da şunları dile getirdi: "Türkiye Fed'in faiz artışına hazır mı? Kim hazır ki? Piyasalarda dalgalanma kaçınılmazdı. Oldu, oluyor. Ama AMB'nin son kararı Türkiye için olumluydu. Bankalarımızın yurtdışı borçlanmalarının çoğu Avrupa'dan çünkü. Kaderimiz biraz da Avrupa'ya bağlı. Ben finans sektörümüzde aşırı bir balon olduğuna inanmıyorum.

Yüzde 7-8 enflasyon iyi değil. Yüzde 5'in altına indirmemiz lazım. Liradaki değer kaybı bizim için risk. Ama aşağı yönlü faktörler de var. Petrol fiyatları, gıda fiyatları ve baz etkisi. Devletin döviz açığı yok. Bankaların ciddi açıl pozisyonu yok. Hanehalkının fazlası var. Şirketlerin açığı var ama yüzde 63'ünün. Bunların da yüzde 80'inin döviz geliri var. Her ne kadar yönetilebilir ise de özel sektörün gelecekte açık vermesini istemiyoruz. Dolayısıyla sermayeyi teşvik edeceğiz."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.