Şimşek:Bütün göstergeler büyümenin güçleneceği yönünde

Şimşek:Bütün göstergeler büyümenin güçleneceği yönünde

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bu sene bütün göstergelerin büyümenin güçleneceği yönünde olduğunu söyledi

A+A-

Başbakan Binali Yıldırım'ın iş dünyası temsilcileriyle Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldiği iftar programında konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, bu hafta Paris'te OECD Bakanlar Konseyi toplantısına katıldığını, küresel ekonominin toparlandığını, bunun iyi bir haber olduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bu sene bütün göstergeler büyümenin güçleneceği yönünde. Örneğin imalat sanayisinde kapasite kullanım oranı neredeyse küresel kriz sonrası dönemdeki zirveyi buldu mayıs ayında. Satın alma yöneticileri endeksine baktığımız zaman en güçlü noktada. Güven endeksi, hepsi büyümenin ivme kazanacağını gösteriyor, bu tesadüf değil tabii." dedi.

Küresel kriz döneminde, büyümenin yüzde 3'e kadar düştüğünü belirten Şimşek, "Tahminler farklılaşabiliyor yüzde 2,7'ye kadar düştüğü öngörülmüştü, şimdi büyüme tekrar yüzde 3,5'e doğru çıkıyor. Bu iyi haber, bizim için en güzel haber Avro Bölgesi, en büyük ticaret ortağımız, orada büyüme çok daha güçlü ve muhtemelen kısa vadede daha da güçlenecek." diye konuştu. 

Küresel ticarette de toparlanma olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

"Eskiden küresel ticaret, küresel büyümenin iki katı hızla büyürdü. Son dönemde yarısına kadar inmişti, yüzde 2 civarına kadar, şimdi tekrar yüzde 4'e doğru bir çıkış var, küresel büyüme kadar küresel ticaret hacminde bir büyüme var, bu da iyi haber. Kısa vadede küresel likiditede artış var. Küresel merkez bankaları, özellikle Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, bu yılın ilk yarısında bir buçuk trilyon dolarlık varlık aldılar, dünyaya bir anlamda bir buçuk trilyon dolarlık likidite sağladılar, bu da kısa vadede iyi. 

Türkiye'de geçtiğimiz bir kaç yıl içinde zor bir dönem geçirdik. Gerçekten bölgesel, iç ve dış şoklara Türkiye ekonomisi büyük bir direnç gösterdi, temeller sağlam. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın liderliğinde zamanında yapılan reformlarla, zor dönemi en az zararla, ufak sıyrıklarla atlatma imkanı bulduk. Bizim için önemli parametre büyümedir, 2002-2016 döneminde Türkiye yüzde 5,7 değer olarak büyüdü yıllık, küresel kriz sonrası yüzde 6,7 bunlar çok güçlü rakamlar. Gerçekten Çin, Hindistan hariç baktığınız zaman Türkiye'nin bütün bu sıkıntılara rağmen, bölgesel şoklara ne kadar direnç gösterdiğini, ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz." 

Tekrar yapılacak reformlarla Türkiye'nin büyümede hızlı bir şekilde yüzde 5 ve üzeri bir patikaya oturacağını dile getiren Şimşek, şunları söyledi:

"Bu sene bütün göstergeler büyümenin güçleneceği yönünde. Örneğin imalat sanayisinde kapasite kullanım oranı neredeyse küresel kriz sonrası dönemdeki zirveyi buldu mayıs ayında. Satın alma yöneticileri endeksine baktığımız zaman en güçlü noktada. Güven endeksi, hepsi büyümenin ivme kazanacağını gösteriyor, bu tesadüf değil tabii. Gerçekten hükümetimiz 15 Temmuz sonrası dönemde tam bir seferberlik anlayışıyla yatırımda, istihdamda, ihracatta hemen hemen bütün alanlarda geçekten çok ciddi tedbirler alındı, şimdi bu tedbirler yansıyor. Bu tedbirlerin etkisi yılın ikinci yarısından sonra daha da güçlü bir şekilde ortaya çıkacak."

"Dünya, inanılmaz bir aşırı borçluluk sorunuyla karşı karşıya"

Mehmet Şimşek, dışarıdan edindiği izlenimde, Türkiye'nin algısının da daha yapıcı bir patikaya doğru oturacağını gördüğünü ifade ederek, "Çünkü Türkiye bu kadar büyük şoka rağmen, herkesi pozitif bir şekilde şaşırtarak, hakikaten bu kadar direnç gösterince şimdi insanlar daha farklı bakıyorlar, bakmak durumundalar. Çünkü Türkiye büyümeye devam etti, büyüme hızlanacak." dedi.

Dünyanın bir kaç uzun vadeli yapısal sorunu bulunduğunu ifade eden Şimşek, ancak Türkiye'nin bu noktada avantajları olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

"Dünyada nüfus yaşlanıyor, bizim nüfusumuz hala genç nüfusumuz bir avantajımız var. Dünya, inanılmaz bir aşırı borçluluk sorunuyla karşı karşıya, gelişmiş ülkelerde borcun milli gelire oranı yüzde 400'lere dayandı tüm borçlardan bahsediyorum, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 225'lere, Türkiye gelişmekte olan ülkelerin neredeyse yarısı düzeyinde. Dolayısıyla Türkiye'de o anlamda da bir sorun yok.

Türkiye gümrük konusunda da doğruları yapıyor. Türkiye'nin nüfus dinamikleri itibarıyla, borçluluk itibarıyla, yaklaşımı itibarıyla Türkiye iyi. Şimdi sorunlarımızın olmadığı anlamına gelmiyor. Kısa vadede bizim enflasyonu tekrar tek haneye indirme ki bu noktada Merkez Bankası üzerine düşeni yapıyor. Gıda komitesi büyük bir çaba içerisinde, cari açık bu sene bir miktar bozulabilir çünkü iç talep güçlü olacak. Ancak inanıyorum ki reformlarla, turizmdeki toparlanmalarla bu da geçici olur. İstihdamda bir seferberlik var, yavaş yavaş istihdam artışı zaten rakamlara yansıyacak."

İhracatta kur üzerinde bir miktar rekabet elde edildiğini ancak esas olanın AR-GE, inavasyon ve katma değer zinciriyle yukarı çıkmak olduğunu vurgulayan Şimşek, bunun da kendilerini çok kapsamlı bir reform programına götürdüğünü ifade etti.

Çok güzel bir reform programları olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Geçen sene biz çok önemli bir AR-GE reformu yaptık, geçen sene iş gücü piyasasının reformunun bir kısmını yaptık, geçen sene yargı reformunun çok önemli iki bileşenini yaptık; istinaf mahkemeleri, bilirkişi reformu. Tasarrufları artırmak için geçen sene reform yaptık. KOBİ'lerin finansmana erişimi için reform yaptık. Yani en zor yılımızda dahi, en sıkıntılı dönemimizde dahi Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın liderliğinde çok güzel reformlar yaptık. Şimdi tekrardan bu reformlarda atılım döneminin eşiğindeyiz inşallah."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.