Sıradışı ekonomistten Türkiye tahminleri

Sıradışı ekonomistten Türkiye tahminleri

Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen, 2016’da beklentilerin aksine Türkiye’nin öne çıkan bir performans sergileyeceğini öngördü.

A+A-

Her yıl finans piyasalarının merakla tahminlerini beklediği Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen, 2016’da beklentilerin aksine Türkiye’nin öne çıkan bir performans sergileyeceğini öngördü. Ekonomist, Rusya ve Türkiye gerginliğinin geleceğine dair çarpıcı kehanetlerde bulundu.

Hurriyet.com.tr'ye konuşan Steen Jakobsen, "'Türkiye’ye nasıl daha fazla yabancı yatırım çekeriz?' sorusu en çok sorulacak soruların başında gelecek" dedi. Jakobsen, bu sorunun cevabını da vererek her şeyin başında Türk Lirası’nın sağlam performans göstereceğinin garantilenmesi gerektiğini söyledi.

Ünlü ekonomiste göre daha fazla yabancı yatırım çekmenin bir diğer yolu da yüksek faiz.

FED’E VURGU

Jakobsen, bugün başlayan ve kararın yarın çıkacağı ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Toplantısı’na yönelik de yorum yaptı. Ekonomist, Fed’in büyük ihtimalle faizleri yükselteceğini ve bunun da doların güçlenmesine neden olacağını ifade etti.

Bugüne kadar doların nispeten daha zayıf olmasının tüm gelişen ülkeler için daha stabil bir finans ortamı yarattığına dikkat çeken Jakobsen, doların bu durumunun doğal olarak Türk ekonomisine de fayda sağladığını söyledi.

Ekonomist faiz artırımı kararı sonrası güçlenmesine kesin gözüyle bakılan dolarla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Güçlenen dolar büyük ihtimalle Türk ekonomisini olumlu etkilemeyecek.”

Türkiye’nin gelişen ülkeler arasında yatırım tercihi açısından en alt sıralarda olduğuna işaret eden Jakobsen’e göre bu durumda etkili olan şeylerin başında, risk primlerinin yüksekliği ve sınırındaki tüm ülkelerde ekonomik atmosferin oldukça kötü olması geliyor.

JAKOBSEN’DEN TAVSİYELER

Ünlü ekonomist, daha çekici bir Türkiye için tavsiyelerini şöyle sıraladı:

“Ben bir ekonomist olarak sadece öngörülerimi paylaşacağımı belirtmek isterim. Bence temel öncelik Türk Lirası’nın daha stabil olacağının sözünün verilmesi olmalı. Sonrasında da ciddi bir para politikası reformuna ihtiyaç var. Bunlara ek olarak Türkiye’de tasarruf oranının da artırılması gerekiyor. Bu konuda emeklilik sisteminde de düzenlemeye gidilebilir. Bütün bunları negatif bir resim çizmek için söylemiyorum. Biraz daha çekici hale getirmek için yapılması gerekenleri söyledim.”

Jakobsen, TCMB'ye ilişkin de konuşarak, “Gelecek yıl piyasalarla daha çok iletişim halinde bulunmalı” dedi. Ünlü ekonomist, Merkez'in bugünkü toplantıya odaklanmakla kalmayıp uzun vadeli adımlar atması gerektiğini belirtti.

RUSYA İLE SORUNLAR AŞILACAK

Jakobsen, Rus uçağının düşürülmesinin ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik ise iyimser tahminlerde bulundu: “2016'da hem Türkiye hem de Rusya için iletişimin güçleneceğini düşünüyorum. Bu iletişim sorununun uzun süreceği kanısında değilim.”

Jakobsen, Rusların Türkiye’ye gelişlerinin azalmasında, Moskova'yı hedef alan ekonomik yaptırımlar nedeniyle Rus vatandaşların alım gücünün düşmesinin de etkili olduğuna işaret etti.

GELİŞEN ÜLKELER ÖNE ÇIKACAK

Jakobsen ve ekibi her sene o yılın en sıradışı tahminlerini sıralıyor. Ekonomistin 2016 için en dikkat çeken önerilerinden biri gelişen ülkelerin Fed'e rağmen iyi ekonomik performans sergileyecek olması.

Jakobsen, aralarında Türkiye ve Rusya'nın da bulunduğu gelişen ülkelerin bugüne kadar imza attıkları başarıların ve büyüme performanslarının gözardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.