Şirketler haka arz kuyruğunda!

Şirketler haka arz kuyruğunda!

FODER Başkanı Atilla Köksal, SPK’da halka arz sırası bekleyen 100’e yakın şirket dosyası olduğunu dile getirerek yerli yatırımcının büyük ilgisinin şirketleri halka arza yönelttiğini kaydetti.

A+A-

FODER Başkanı Atilla Köksal, SPK’da halka arz sırası bekleyen 100’e yakın şirket dosyası olduğunu dile getirerek yerli yatırımcının büyük ilgisinin şirketleri halka arza yönelttiğini kaydetti.

Borsadaki hareketlilik, şirketlerin halka açılma iştahını rekor seviyeye çıkardı. FODER Başkanı Atilla Köksal, Sermaye Piyasası Kurulu’nda halka arz sırası bekleyen şirket sayısının 100’e yaklaştığını, bunun da sıkışıklığa neden olduğunu söyledi. Bu şirketlerin, halka arz sürecinde gerekli bağımsız denetçi, finansal danışman ve aracı kurum bulmada sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Köksal, aday şirketlerin büyüklüğünün 50 milyon doların altında olduğuna işaret etti. Köksal, bu arzlarda potansiyel alıcının yerli yatırımcı olduğuna dikkat çekti ve 300-400 milyon dolarlık halka arzlar için yabancı talebinin bulunması gerektiğini söyledi. Yerli yatırımcının çığ gibi büyüyen talebi şirketleri halka arza yöneltti. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre Ocak 2021 itibariyle 2 milyon 168 bin 605 kişiye ulaştı. Yerli yatırımcı sayısı da 2 milyon 156 bin 283 kişiye çıktı. Yeni gelen yerli yatırımcının ise çoğu halka arzlar için hisse senedi piyasasına katıldı. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Köksal, Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) dosyası bekleyen 100’e yakın şirket olduğunu tahmin ettiğini belirterek bu yoğun talep nedeniyle şirketlerin denetim firması ve aracı kurum bulmakta da zorlandığını vurguladı. Köksal şirketlerin büyüklüğünün 50 milyon lira ve altı seviyesinde olduğunu 300-400 milyon lira halka arzlar için yabancı yatırımcı talebinin olması gerektiğini dile getirdi.

Köksal, yeni yatırımcıların hisse senedi piyasalarına ilgisinin sadece Türkiye’de yaşanmadığını söyleyerek, bunun temel nedeninin piyasalardaki para bolluğu olduğunu kaydetti. Birçok şirketin halka açılmak istediğini ve SPK ile kurumlarda bir sıkışma olduğunu belirten Köksal, “Herkes halka arz furyasına, modasına katılmak istiyor. Bunun nedeni de halka arz endeksindeki hareket. Halka arz edilen şirketlerin performansını gösteren bu endeks yılbaşından itibaren yüzde 37 artış gösterdi. Aynı dönemde tüm hisseleri kapsayan BİSTTUM yüzde 6, BİST100 de yüzde 3 artış gösterdiler. 2020 yılı boyunca da halka arz endeksi yüzde 200 artmış, diğer endekslere büyük fark atmıştı” dedi.

Hesaplar sadece halka arzda kullanıldı

MKK verilerine göre yatırımcıların yüzde 50'sinin toplam portföy büyüklüğünün 5 bin TL'nin altında olduğunu belirten Köksal, “483 bin kişinin portföy büyüklüğü 100 TL'den düşük. Bu hesaplar halka arzlardan pay alabilmek için açılmış ve sadece halka arzlarda kullanılan hesaplar. Ocak ayı içinde açılan hesapların çoğu halka arzdan hisse almak için geliyor. 72 bin kişinin portföy büyüklüğü 0-1 lira arasında. 410.9 bin kişinin 1-100 lira arasında, 101-1000 lira arası 333 bin 230 hesap var. Portföy büyüklüğü 150 dolar bile etmez. Çoğu aynı hesap zaten, halka arzdan hisse almak için çocuğunun, eşinin, tanıdığının adına hesap açıyor. Halka arza girdiğinde müthiş fazla talep geliyor ve 300-500 liralık bir şey alabiliyorsunuz. Bunda bir yanlışlık yok. Vatandaş halka arzlardan daha fazla pay alabilmek için böyle bir yöntem uyguluyor. Ancak halka arz edilen şirketlerin performansı ve halka arz endeksinin hareketi dikkat çekici” diye konuştu.

Grafiklere bakın, ok gibi yukarı ise girmeyin

Halka arz edilen şirketlerin çoğunun küçük şirketler olduğunu ve yerli yatırımcılar tarafından hisselerinin alındığını vurgulayan Köksal, şunları söyledi: “Halka açıldıktan sonra ilk gün tavan, ikinci gün tavan, üçüncü, dördüncü, altıncı gün tavan. Bir

gariplik var burada. FODER olarak borsada birçok şirketin olması gereken değerin üzerinde değerle işlem gördüğünü söylüyoruz. Fiyat kazanç oranı 50-70-100 ise o şirketin çok hızlı büyüyor olması lazım. Satışlarını ve kârlarını çok hızlı artıran bir şirket olması lazım ki böyle yüksek fiyat kazanç oranını hak etsin. Ancak bu oranlara sahip bir sürü şirket var ne satışı yüksek ne de kâr ediyor.”

Köksal, şirketlerin piyasa değeri-defter değeri arasında da büyük farklar olduğunu söyleyerek, “1030 misli, burada bir gariplik var. Bu sürdürülebilir bir şey değildir. Biz yatırımcıları uyarıyoruz, şirketlerin grafiklerine bakın ok gibi yukarı giden bir şey varsa onlara girmeyin. Grafikleri görmek kolay ve mutlaka yatırım danışmanlarına sorun” dedi.