Şişecam Rusya'daki yatırımlarını büyütüyor

Şişecam Rusya'daki yatırımlarını büyütüyor

Şişecam Grubu, Rusya'daki şirketi Ruscam'a ait Bor şehrindeki fabrikasında üçüncü üretim hattı için 71 milyon dolar yatırım yaptı.

A+A-

Şişecam Grubu, Rusya'daki şirketi Ruscam'a ait Bor şehrindeki fabrikasında üçüncü üretim hattı için 71 milyon dolar yatırım yaptı.

Rusya'daki en büyük Türk yatırımcıları arasın yer alan Şişecam Grubu, yatırımlarını genişletmeye devam ediyor. Rusya'daki şirket olan Ruscam'a ait OOO Posuda, Nijniy Novgorod'a bağlı Bor şehrindeki fabrikasında üçüncü üretim hattı için 4,5 milyar ruble (71 milyon dolar)yatırım yaptı.

RBC gazetesinin vilayet yönetiminden yapılan açıklamaya dayandırdığı habere göre, üçüncü hattın kapasitesi günlük 205 ton.

OOO Posuda Bor Fabrikası 2004 yılında tek üretim hattıyla faaliyete geçti. 2008 yılında hat sayısı ikiye çıkarıldı. Üçüncü hatla birlikte fabrikanın günlük üretim kapasitesi 415 tona yükseldi.

OOO Posuda, barlar ve restoranların yanı sıra Auchan, Ikea ve Lenta gibi perakende zincirlerine ürün tedarik ediyor.

Ruscam pazara damgasını vurdu

Cam Ambalaj Grubu-Rusya Başkanı, Ruscam Steklotara Holding (şirketi) Başkanı ve Genel Müdürü Aydın Süha Önder, Rusya'nın saygın ekonomik dergisi Russian Business Guide'e (RBG) geçen sonbaharda verdiği demecinde şirketin Rusya'daki son durumu ile ilgili şu bilgileri vermişti:

"Şişecam 1935'ten beri faaliyet göstermekte ve 80 yılı aşkın süredir Türkiye'nin en büyük cam üreticisi konumundadır ve şu anda dünyada cam üreten şirketler arasında beşinci sırada yer almaktadır. Holding, Cam ambalaj (dünya ve Avrupa'da besinci sırada), Endüstriyel ve otomotiv cam (dünyada besinci ve Avrupa'da birinci), Cam ev eşyası üretimi (dünyada üçüncü ve Avrupa'da ikinci) ve üretim kapasitesine göre dünya sıralamasında ilk ona giren, Avrupa’da ise dördüncü olan Kimyasal bölümü olmak üzere dört gruba sahiptir. Yıllık cirosu yaklaşık 3 milyar dolar olan ve 22 binden fazla çalışana işveren Şişecam Holding, 13 ülkede operasyon faaliyeti göstermekte olup ürünlerini 150'den fazla ülkede satmaktadır. Geçtiğimiz yüzyılın ortalarından sonra SSCB ve Türkiye arasında bir anlaşma çerçevesinde Vladimir bölgesinden bir grup Sovyet işçi ve mühendis Türkiye’nin Çayırova şehrinde bir cam fabrikası inşasında bize yardımcı oldukları tarihi olaydan da bahsetmek gerekir. Nihayet 40 yıl sonrasında Türk uzmanları Rusya’nın Vladimir bölgesindeki Gorohovets şehrinde dönemin en modern Ruscam cam ambalaj fabrikasını açarak sembolik borcunu iade etmiş ve Rusya’nın Sovyet dönemi sonrası cam endüstrisinin gelişmesine yardımcı olmuşlardır.

Şirketin yabancı yatırımları yanı sıra Rusya’daki tesislerin her birine kısaca değinelim isterseniz.

Rusya yatırımları 2001 yılında Gorohovets şehrinde cam tesisinin inşası ile başlamıştır ve o zamandan bu yana holdingin Rusya’da varlığını arttırmaya yönelik bir süreç yürütülmektedir. Holding, 17 yıl içinde Rusya ekonomisine 1 milyar Amerikan dolarından fazla değerde yatırım gerçekleştirmiştir. Ruscam cam ambalaj grubu dışında Rusya’nın Nijniy Novgorod bölgesinde cam ev eşyası üretim fabrikası ve biri inşaat diğeri otomotiv cam üretimi olmak üzere Tataristan Cumhuriyeti serbest ekonomi bölgesinde kurulu iki tane cam fabrikası bulunmaktadır. Tabii ki, Şişecam Holdingin Rusya’daki en büyük birimi Vladimir, Vologda, Leningrad ve Krasnodar bölgelerindeki tesisleri yanı sıra Başkortostan Cumhuriyetinde yerleşik ve eski Sovyetler bölgesinin en büyük cam ambalaj fabrikasını da bünyesinde bulunduran Ruscam cam ambalaj grubudur. Şu an itibariyle söz konusu gruba ait fabrikalarımız yılda 900 bin tondan fazla cam üretmekte, bu yaklaşık üç buçuk milyar adet cam ambalaj anlamına gelmektedir. Ruscam ülkenin cam ambalaj pazarındaki %23’lük üretim payı ve 2 bin 500 çalışanı ile lider konumundadır. Holding'in yabancı şirketlerine gelince bahsettiğim 13 ülke arasında İtalya, Almanya, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Mısır, Hindistan gibi ülkeler yer almaktadır.

Rusya’daki tesislerinizin satış coğrafyası konusunda bilgi verir misiniz , hangi pazarlara hitap ediyorsunuz?

Pazar lideri olarak oldukça geniş bir coğrafik kapsama sahibiz ve tabii ki Rusya'nın tüm bölgeleri dahil olmak üzere ürünlerimizi Kaliningrad'dan Vladivostok'a ve Murmansk'tan Derbent'e uzanan geniş bir coğrafyaya tedarik etmekteyiz. Ruscam’ın portföyü, kuşkusuz lideri olduğumuz bira, şarap ve alkolsüz içecek pazarlarının ihtiyaçlarına yönelik ürünlerden oluşmaktadır. Ayrıca yasal yüksek alkollü içecek piyasasında önde gelen üretici konumunda bulunmamızla birlikte özellikle kahve ve çocuk gıdası pazarları için cam ambalaj üretimine odaklanarak aktif olarak gelişmekteyiz. Yerel satışların dışında Ruscam günümüzde Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen sevkiyatlarıyla en büyük cam ambalaj ihracatçısı konumundadır. Üretimimizin %10’dan fazlası ihraç edilmektedir ve özellikle İskandinav ülkeleri, Fransa, Belçika, İtalya, İngiltere gibi Avrupa devletlerine ihracat sevkiyatlarımız büyümektedir. Ürün yelpazemiz 700'den fazla pozisyondan oluşmakta olup ana ve hatta özel üreticisi olduğumuz
InBev, Heineken, Baltika, Russkiy Standart, Coca-Cola, Pepsi, Jacobs, Fruto Nyanya, Norveçli çok özel su markası olan Voss gibi tanınmış şirket ve markaları içermektedir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.