Son anket: Gezi'den sonraki en düşük seviye

Son anket: Gezi'den sonraki en düşük seviye

Metropoll araştırma şirketinin yaptığı son araştırmaya göre AKP'nin oyları gerilemeye devam ediyor. HDP ise bıçak sırtında

A+A-

Genel seçime ilişkin araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerden sonunucusu açıklandı. Dün, 22.45'te STV Haber'de ekranlara gelen bir programa katılan Metropoll araştırma şirketinin sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, Türkiye genelinde 2500 kişi ile geçtiğimiz ay yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı.

Daha önceki aylarda yaptıkları anketlerde de 'AK Parti'nin oylarının düşüşte olduğunu', iktidar partisi AK Parti'den kopan oyların MHP ve HDP'ye aktığını öne süren ve özellikle MHP ile CHP'nin 'yükselişe geçtiğini' ileri süren MetroPoll araştırma şirketinden yine şaşırtıcı bir anket analizi geldi.

Ak Parti yüzde 41.7'ye geriledi

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar, Mart ayında yaptıkları seçim anketinin sonuçlarına göre, ilişkin yaptığı değerlendirmeye göre, CHP'nin yüzde 27,7-28 bandında olduğunu; AK Parti yüzde 41,7; MHP 17,4 ve HDP'nin ise yüzde 10,4 oy oranı olduğunu açıkladı.

HDP barajı açacak mı

'HDP'nin barajı aşmasığını, şimdiye kadar yüzde 9,8'da olduğunu, fakat ilk defa anketlerde yüzde 10'u aştığını, halihazırda istatistiki olarak 9,8 ile 10,4 arasında bir fark olmadığını, bu yüzden de HDP'nin hala bıçak sırtı bir durumda olduğunu,iki tarafa da yıkılabileceğini' ifade eden Sencar, Başkanlık sistemine ilişkin, AK Parti'nin kendi seçmeninin bile ancak yarısını ikna edebildiğini ileri sürdü.

Erdoğan anketler yaptırıyor
Sencar, yaptıkları anketlerin sonuçlarına göre, genel kitlenin yüzde 32'sinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tanımladığı Başkanlık Sistemi'ni onayladığını, fakat yüzde 60'tan fazlasının da onaylamadığını, 2011 seçimlerinde AK Parti'ye oy veren seçmenin de sadece yüzde 54'ünün Başkanlık Sistemi'ni desteklediğini anlattı. Erdoğan'ın bu rakamları bildiğini öne süren Sencar, kritik bir iddia daha ortaya atarak, 'çok iyi çalışan 4 araştırma şirketinin cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi sağladığını, Erdoğan'ın hala bütün gücüyle, halka Başkanlık Sistemi'ni kabul ettirmeye çalıştığını' ileri sürdü.

Gezi'den sonraki en düşük seviyede

MHP ve HDP'nin oylarını yükselttiğini belirten Metropoll araştırmanın başkanı Özer Sencar, Bugün'e verdiği röportajda, AKP'nin oy oranının ise mart ayı itibarıyla 41,8'e indiğini söyledi. Sencar, "Bu oran, Gezi olaylarının yaşandığı dönem de dahil şu ana kadar bulduğumuz en düşük nokta" demişti.

Ak Parti'nin oyları nereye gidiyor

Sencar'ın bugün' verdiği röportajındaki analizine göre AK Parti'ye ekonomik ve siyasi istikrar için oy verenler gitmeye başladı. Bu oyların aktığı iki adres bulunuyor. Sencar durumu şöyle özetlemişti;
"AK Parti'ye ekonomik nedenler ve istikrar gerekçesiyle oy veren ancak AK Parti çekirdek kadrosuyla ideolojik ilişkisi ve gönül bağı olmayan 10 puanlık bir kitle var. Bunlar AKP'nin ekonomiyi daha iyi yönetebileceğini düşünen ve ülke bütünlüğü konusunda yüksek hassasiyetleri olan kitleydi. Şimdi, onlar siyasal ve ekonomik istikrarı dikkate almadan AK Parti'yi terk ediyor. Son 7 ayda AK Parti'den kopan 8 puanlık kitlenin, yaklaşık 4,5-5 puanının MHP'ye, 2 puanının HDP'ye, bir puanının SP ve BBP'ye gittiğini görüyoruz. AKP'den ayrılanlarda CHP'ye dikkate değer bir geçiş yok. Büyük kısmının gittiği yer MHP olduğuna göre, onların çoğunun milliyetçi, muhafazakâr olduğunu ve Kürt olmadığını söyleyebiliriz."

Etiketler : , , , , , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.