S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones teknik resesyon sonrası yatay seyirle güne başladı

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones teknik resesyon sonrası yatay seyirle güne başladı

New York borsası, ABD ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinin ardından ikinci çeyrekte de daralma göstererek teknik olarak resesyona girmesi sonrası güne yatay seyirle başladı.

A+A-

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,20 artarak 32.260,45 puana yükseldi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,18 artışla 4.030,84 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,03 artarak 12.036,48 puana çıktı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün beklentiler dahilinde 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecek toplantılarda daha yumuşak adımlar atılabileceğine yönelik mesajlarının ardından günü yükselişle tamamlayan endeksler, bugün açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verisinin ardından yeni günün açılışında yatay bir seyir izledi.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin aksine yüzde 0,9 daraldı.

Ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,6 küçülmüştü. Böylece, ABD ekonomisi iki çeyrek üst üste daralma göstererek teknik olarak resesyona girdi.

Analistler, yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve devam eden tedarik zinciri sıkıntılarının tüketiciler ile işletmeler üzerinde baskı oluşturmasıyla ABD ekonomisinin beklenmedik şekilde küçüldüğünü belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden da GSYH verisinin ardından Fed'in enflasyonu düşürmek için harekete geçtiği bir dönemde ekonominin yavaşlamasının şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Öte yandan, ülkede devam eden bilanço sezonunda şirket ve sektör bazlı ayrışmalar öne çıkmaya devam ederken, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın bu yılın ikinci çeyreğinde elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 azalarak ilk kez düşüş gösterdi.

Meta'nın dün piyasaların kapanmasının ardından açıklanan bilançosu sonrası hisseleri yüzde 8'e yakın değer kaybetti.

Analistler, bugün de Apple, Amazon ve Intel'in açıklayacağı bilançoların piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini belirtti.

İlgili Haberler