S&P: Türk bankalarının varlık kalitesi kötüleşiyor

S&P: Türk bankalarının varlık kalitesi kötüleşiyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Perşembe günü yayınladığı notta Türk bankalarıyla ilgili değerlendirmede bulundu

A+A-

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Perşembe günü yayınladığı notta Türk bankalarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Kurumun notu şu şekilde:

Türkiye'de son haftalarda yeniden gündeme gelen piyasa volatilitesi bankaları etkiliyor ve Türk finansal sisteminin güvenilirliğine yönelik yatırımcı endişelerini ön plana çıkarıyor. Bugün RatingsDirect'te yayınlanan raporda belirtildiği üzere yatırımcılar TL'nin yılbaşından bu yana yüzde 10'dan fazla düşmesi ve 2018 başından beri yüzde 35'ten fazla değer kaybetmesiyle (29 Nisan itibariyle) kısmen kurda devam eden değer kaybından ürktü.

Siyasi belirsizlik de, özellikle yerel seçim sonuçları sonrasında (yatırımcıların ürkesinde) rol oynadı. Para politikasında Eylül'deki geç kalınmış sıkılaştırma dışında siyasi adımlar sınırlı kaldı.

Türk ekonomisi resesyonda ve Türk bankalarının varlık kalitesi hızla kötüleşiyor. Bu da bankaların karlılıklarını ve eninde sonunda sermaye pozisyonlarında gerginlik oluşturabilir.

Türk bankaları piyasa türbülansına ve kurdaki değer kaybına karşı yüksek derecede kırılgan. Bunun nedeni Türk ekonomisindeki yüksek dolarizasyon, bankaların dış fonlamaya bağlılığı ve toplam finansman içerisinde kısa vadenin payının yüksek olması. Sounç olarak biz yatırımcı güveni eksikliğinin Türk bankalarının sermaye piyasalarına erişimini sınırlamayı sürdüreceğini düşünüyor. Bankaların gelecek birkaç çeyrekte kısa vadeli borçlarını tam olarak çeviremeyebileceklerini düşünüyoruz.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.