S&P, Türkiye'nin not ve görünümünü değiştirmedi

S&P, Türkiye'nin not ve görünümünü değiştirmedi

Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde bir değişikliğe gitmedi. Foreks  anketinde de notta ve görünümde bir değişiklik beklenmiyordu.

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P), Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun dönem kredi notu 'B+', kısa dönem kredi notu 'B', yerel para  cinsinden uzun dönem kredi notu 'BB-', kısa dönem kredi notu 'B' olarak teyit etti. Kredi notlarının görünümü 'Durağan' olarak bırakıldı. Foreks  anketinde de notta ve görünümde bir değişiklik beklenmiyordu.

Durağan görünümün Türk ekonomisi ve bankacılık sisteminin, iyi huylu  global finansal şartların yardımı ile gelecek yıl boyunca mevcut  zorlukları idare edeceği temel tahminini yansıttığını belirten S&P Türkiye'nin reel büyümesinin 2020'de toparlanmaya devam edeceğini,  bunun önceki yıllara göre daha ılımlı cari işlemler açıklarının yeniden  gelişmesine yol açacağını da savundu.

S&P, kamu finansmanı için potansiyel negatif yansımalarla birlikte  sistemsel bankacılık sıkıntısı olasılığında artış görmeleri halinde Türkiye'nin notunu düşürebileceklerini belirtti. Öngörülenden daha yüksek  dışı açıkların ve hızlı kredi büyümesinin yeniden gelişmesi halinde bu  tür bir sıkıntının ortaya çıkabileceğini vurguladı.

S&P, hükümetin ödemeler dengesi risklerin i daha da azaltırken ve enflasyonda sürekli bir düşüşü sağlarken Türkiye'nin bankalarına ve  ekonomisine güveni büyütecek güvenilir ve şeffaf ekonomik düzeltme  programını başarılı şekilde uygulması halinde kredi notunda bir artırımı  değerlendireceklerini de ifade etti.

S&P, Türkiye'de bu yıl yüzde 3,5, sonraki 3 yıl yüzde 3,3 büyüme beklediğini açıkladı.

Enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 11,3 olurken, sonraki yıllar için yüzde 9,0 olarak belirlendi.

S&P, işsizlik oranının bu yıl yüzde 12,3 olacağını, gelecek yıl  yüzde 11,5'e, sonraki iki yıl yüzde 10,9'a düşeceğini tahmin etti.

Kurumun cari denge/GSYH beklentisi bu yıl yüzde -1,2, sonraki yıllar sırasıyla yüzde -1,5, yüzde -2,1 ve yüzde -2,6 şeklinde belirlendi.

S&P, USDTRL beklentisini bu yıl sonu için 6,40, gelecek yıl sonu için 6,80, 2022 sonu için 7,20 ve 2022 sonu için 7,50 olarak açıkladı.

S&P'nin bir sonraki planlı değerlendirmesi 24 Temmuz 2020 tarihinde olacak.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.