S&P: Türkiye'nin not ve görünümünü değiştirmedi

S&P: Türkiye'nin not ve görünümünü değiştirmedi

S&P, Türkiye'nin  yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını B+ ve BB- olarak teyit etti ve görünümü 'durağan' olarak belirtti. S&P, Türkiye'nin büyümesinin tahmin edilenden yukarıya çıkması durumunda notu  artırabileceklerini vurguladı.

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'nin  yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını B+ ve BB- olarak teyit etti ve görünümü 'durağan' olarak belirtti.

KOVİD-19 salgınının Türk ekonomisi üzerinde negatif etkisi olacağını,  bu etkilerin zayıf dış ticaret ve turizm kisvesi altında ortaya çıkacağını  ve virüsün kurda oynaklığı artırırken iç talebi de doğrudan etkileyeceğini belirtti.

Temel senaryoda Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 daralacağını  tahmin eden S&P, 2021 yılında ise yüzde 4,2 toparlanma beklediklerini vurguladı. S&P, Türkiye için orta vadeli tahminlerine de yer verdiği raporda, Türk ekonomisinin 2022 ve 2023'te yüzed 3,5 büyüyeceğini tahmin  ettiklerini ifade etti.

Türk hükümetinin koronavirüsün ekonomik etkileri ile mücadele  çerçevesinde aldığı tedbirlerin sonucu olarak, 2020 yılında genel  hükümet bütçe açığının GSYH'nın yüzde 5'i civarına genişleyleceğini  tahmin eden  S&P, Türk yetkililere göre bazı mali harcamaların işsizlik  sigortası fonundan karşılanacak olması nedeniyle tedbirlerin kamu  borcunda doğrudan bir artışa yol açmayacağını öngördüklerini de aktardı.

S&P, net genel kamu borcunun GSYH'ya oranının 2020 sonunda 2019 sonundaki  yüzde 29 seviyesinden yüzde 34'e yükseleceğini tahmin ettiklerini ve zayıf Türk Lirası'nın bu artışa katkı yapacağını öngördüklerini de  belirtti.

S&P, durağan görünümün Türkiye'nin dirençli özel sektörü ve hala kontrol altındaki net genel kamu borcu ile gelecek 12 ayda  koronavisüs salgınından kaynaklacak aşağı yönlü ekonomik riskler  arasındaki dengeyi yansıttığını bildirdi. S&P, kurdaki oynaklığa ve KOVID-19 salığını ile iliştili olarak ekonomik aktivitede yaşanan  durgunluğa, kesintiye rağmen Türkiye'de GSYH'nın bu yılın ikinci yarısında  toparlanmasını beklediklerini vurguladı.

Türkiye'nin büyüme, bütçe açığı ve ödemeler dengesi değerlerinin KOVİD-19 nedeniyle hali hazırda tahmin edilenden daha fazla negatife  dönmesi halinde kredi notlarını düyürebileceğini belirten S&P, "Ayrıca,  kamu finansmanı için potansiyel negatif etkilerle birlikte sistemsel  bankacılık sıkıntıları görülmesi halinde notu indirebiliriz" dedi.
S&P, kurdaki olnaklığın varlık kalitesi üzerinde baskı yaratabileceğini, aynı zamanda bankaların dış borçlarını çevirmeleri üzerinde veya yerleşiklerin  tasarruflarını giderek artan şekilde dövize çevirmeleri yönünde risk  yaratabileceğine de ifade etti.

S&P, Türkiye'nin büyümesinin orta vadede tahmin edilenden daha  yukarıya çıkması, dış dengesizliklerin azalması ve net genel kamu  borcunun kontrol altında tutulmaya devam edilmesi halinde notu  artırabileceklerini de vurgularken, "Eğer Türk hükümeti yapısal  makroekonomik iyileşmere odaklanan güvenilir ve şeffaf bir ekonomik  programı başarılı bir şekilde planlar ve uygular ise de notları  artırabiliriz" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.