S&P'den kritik Yunanistan açıklaması

S&P'den kritik Yunanistan açıklaması

S&P Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması durumunda ülke ekonomisinin dört yıl içerisinde yüzde 20 küçülebileceği uyarısında bulundu

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması durumunda ülke ekonomisinin dört yıl içerisinde yüzde 20 küçülebileceği uyarısında bulundu.

Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılması (Grexit) olasılığına ilişkin yapılan açıklamada, Yunanistan'ın gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 70'ini temsil eden avro sistemi olmaksızın Yunan bankalarının ve ülkedeki ödeme sistemlerinin işleyemeyeceği öne sürüldü.

Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden olası çıkış senaryosunun ülke ekonomisinin geleceğini olumsuz yönde etkileyeceği vurgulanan açıklamada, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılması halinde ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının gelecek dört yıl içerisinde yüzde 20 küçülmesinin beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, Yunanistan'ın avro birliğinden ayrılarak yeni bir para birimine geçiş yapması durumunda ise yeni para biriminin avro karşısında büyük oranda değer kaybı yaşayacağı uyarısına yer verilerek, Yunanistan'ın olası yeni para biriminin yaşayacağı değer kaybının, ülkenin avro cinsinden kamu ve özel sektör borçlarının şişmesine, mevcut ekonomik durumun daha kötüleşmesine neden olabileceğine işaret edildi.

Yunanistan'ın avro birliğinden çıkışı durumunda birlikteki diğer ülkelerin genel olarak görece korunaklı olacağı belirtilen açıklamada, sermaye piyasalarının ve mali olarak hassas durumdaki çevre ülkelerin (peripheral) bir miktar etkilenebileceği kaydedildi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.