SPK'dan Ak Yatırım yöneticisine suç duyurusu

SPK'dan Ak Yatırım yöneticisine suç duyurusu

SPK, Ak Yatırım'ın araştırma birim yöneticisi hakkında 18 Temmuz'daki araştırma raporunda yer alan darbe ile ilişkili bazı ifadeler nedeniyle suç duyurusunda bulundu

A+A-

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Ak Yatırım'ın bir bölüm başkanı-araştırma birim yöneticisi hakkında, 18 Temmuz günü bazı müşterilerine elektronik posta ile gönderdiği araştırma raporunda yer alan darbe ile ilişkili bazı ifadeler nedeniyle suç duyurusunda bulunurken, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı'nı da iptal etti.

SPK'nın haftalık bülteninde yer alan açıklamada suç duyurusunun, Türk Ceza Kanunu'nun 299'uncu ve 301'inci maddeleri kapsamında yapıldığı ifade edildi.

Türk Ceza Kanunu'nun 299'uncu maddesi "Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadelerini içerirken, 301'inci maddede ise "Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadeleri yer alıyor.

Açıklamada, “Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (Aracı Kurum) hakkında yapılan inceleme sonucunda, aşağıdaki tabloda yer alan suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir denildi. Açıklama şu şekilde:

Suç Duyurusunda Bulunulan Şahıs: Mert ÜLKER

Suç Duyurusuna Neden Olan Eylem: 18 Temmuz 2016 Pazartesi günü Aracı Kurum’un bazı müşterilerine elektronik posta ile gönderilen araştırma raporunda yer alan ifadeler

Eylemin Aykırılık Teşkil Ettiği Kanun Maddesi: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 299 uncu ve 301 inci maddeleri” ifadelerine yer verildi.

Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’de (Aracı Kurum) Bölüm Başkanı-Araştırma Birim Yöneticisi olarak görev yapan Mert ÜLKER’in; 18 Temmuz 2016 Pazartesi günü Aracı Kurum’un bazı müşterilerine elektronik posta ile gönderilen araştırma raporunun hazırlanması ve yayımlanması sırasında sorumluluğunu yerine getirmemiş olması nedeniyle; sahip olduğu Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı’nın iptal edilmesine karar verilmiştir.

941 yatırımcıya gönderildi

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) raporuna göre, Ak Yatırım, söz konusu raporu darbe girişiminin ardından ilk iş günü (pazartesi) sabah saatlerinde 371'i yabancı toplam 941 kişilik yatırımcıya e-posta ile gönderdi. 'Türkiye-Cuma Geceki Korku Filmi Sonrası İşbaşı' başlıklı notta 'Darbe girişiminin arkasında kim vardı?' başlıklı bir bölüm açıldı. Bu bölümde, siyasal iktidarın söz konusu darbeden haberdar olduğu ve bunu gücünü pekiştirmek için kullandığı iddialarının da olduğu, "Bir iddia da bu" sözleri ile verildi

SPK, bir ihbar üzerine Ak Yatırım'ın e-postasından haberdar olunca inceleme başlattı. Ak Yatırım ise öğle saatlerinde yatırımcılara gönderdiği 'özel rapor'da siyasi içeriklerin olduğu bölümü çıkararak revize ettiğini bildirdi.

SPK, söz konusu rapor nedeniyle Ak Yatırım ile görüşme yaptı. Ak Yatırım, yatırımcılara geçtikleri notun kendi görüşleri olmadığını, üçüncü kişilerin ve medyanın görüşünü yansıttığını belirtti. Ayrıca İngilizce hazırlanan notların yurtdışında düzenlendiği (edit edildiği), bunu yapan editörün de sağlık sorunları nedeniyle düzenlemeyi geciktirdiği, nihai hali okunmadan yatırımcıya gönderildiğini öne sürdü.

Cezalar Bloomberg'de haber oldu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Ak Yatırım'ın bir bölüm başkanı araştırma birim yöneticisi hakkında, 18 Temmuz günü bazı müşterilerine elektronik posta ile gönderdiği araştırma raporunda yer alan ifadeler nedeniyle suç duyurusunda bulunması ve bölüm yöneticisinin Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı'nı da iptal etmesi yabancı basın ajanslarında da haber oldu. 

bloom.jpg

Çalışanın görevine son verildi

Ak Yatırım Genel Müdürü Mert Erdoğmuş ise yaptığı açıklamada, söz konusu raporun kurumun görüşlerini yansıtmadığı ve "raporun hazırlanmasında hata ve basiretsizliği tespit edildiği" gerekçesiyle ilgili kişinin görevine 25 Temmuz'da son verildiğini söyledi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.