# SPK’dan fonlarla ilgili ilke kararı

- Bağlantı: https://www.borsatek.com/spkdan-fonlarla-ilgili-ilke-karari-22909h/
- Yayımlanma: 2017-05-10T01:43:55+03:00
- Yazar: Haber Merkezi

Reklam

 [ ⌊Stablex Kare Banner⌉ ](https://track.adform.net/C/?bn=91045298;gdpr=${GDPR};gdpr_consent=${GDPR_CONSENT_50})

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kurul’un 09.05.2017 tarihli toplantısında fonlarla
ilgili alınan yeni ilke kararlarını açıkladı.

SPK bülteninde konu ile ilgili şu duyuru yer aldı:

“Kurul’un 09.05.2017 tarih ve 20/688 sayılı toplantısında; 

Kurulumuzun i-SPK.52.4 (20.06.2014 tarih ve 19/614 s.k.) sayılı İlke Kararı olarak
kabul edilen “Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”in; 

i) 1.Fon Türlerine İlişkin Esaslar başlıklı maddesinde yer almak üzere aşağıdaki
maddenin eklenmesine,

“1.5. Para Piyasası Katılım Fonu ve Kısa Vadeli Kira Sertifikaları Katılım Fonu 
Fon Tebliği’nin 6. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde tanımlanan “Katılım
Şemsiye Fonu”na bağlı olarak “para piyasası katılım fonu” ve “kısa vadeli kira sertifikaları
katılım fonu” ihraç edilebilir. Para piyasası fonları ile kısa vadeli borçlanma 
araçlarına ilişkin olarak Fon Tebliği ve Rehber’de yer alan hükümler bu fonlar için
de kıyasen uygulanır. Söz konusu fonlar, Fon Tebliği’nin Ek/4’ünde yer alan tabloda
para piyasası fonları ile kısa vadeli borçlanma araçları fonları için belirlenmiş
olan azami fon toplam gider oranına ilişkin sınırlamalara tabidir. Anılan fonlar
tarafından fon portföyüne dahil edilen kira sertifikalarına ilişkin olarak Fon Tebliği’nin
24. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan derecelendirme şartı varsa kira sertifikaları;
aksi takdirde kira sertifikalarının fon kullanıcıları için aranır. Kira sertifikasının
fon kullanıcısının, yönetim kontrolü kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan bir banka
olması ve derecelendirme yapılabilmesi için gerekli olan şartların sağlanamaması
halinde notun ilk defa alınmasına kadar geçen sürede anılan banka için söz konusu
derecelendirme şartı aranmaz.” 

ii) 2. Fon Unvanına İlişkin Esaslar başlıklı maddesinin (k/i) bendine, ilk cümleden
sonra gelmek üzere aşağıdaki ifadenin eklenmesine, 

“Unvanında “(Döviz)” ibaresi yer alan serbest fonlar tarafından, dövize ve döviz
cinsi varlıklara dayalı türev araçların döviz cinsi nakit teminat ve primleri %80
oranının hesaplanmasında dikkate alınır.” 

iii) 4.1.5. Yurtdışında İhraç Edilen Para ve Sermaye Piyasası Araçları başlıklı 
maddesine (d) bendi olarak aşağıda yer alan hükmün eklenmesine, 

“(d) Unvanında “Yabancı” ibaresine yer verilmeyen fonlar tarafından yabancı kamu
borçlanma araçlarına aynı ihraç bazında yapılan yatırımlar fon toplam değerinin %
10’unu aşamaz. Unvanında “Yabancı” ibaresine yer verilen fonlar için ise bu oran%
35 olarak uygulanır. Yabancı kamu borçlanma araçları Fon Tebliği’nin 17. maddesinin
birinci fıkrası kapsamında yapılacak ihraççı sınırı kontrollerinde dikkate alınmaz.”

iv) 4.1.6. İlişkili Tarafların İhracına Aracılık Ettiği Özel Sektör Borçlanma Araçlarının
Portföye Dahil Edilmesine İlişkin Esaslar başlıklı maddesinin aşağıdaki şekilde 
değiştirilmesine, 

“Bir portföy yönetim şirketinin yöneticisi olduğu tüm yatırım fonlarının, Kurucunun
ve/veya yöneticinin Kurulun finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenlemeleri
kapsamında yer alan grup şirketlerinin ihracına aracılık ettiği özel sektör borçlanma
araçlarına yaptığı toplam yatırım, her bir ihraç miktarının %10’unu geçemez. Ayrıca,
söz konusu ihraçlardan her bir ihraççı için fon portföylerine dahil edilecek özel
sektör borçlanma araçlarının toplam değerinin fon toplam değerine oranı her bir 
fon için %5’i geçemez. Öte yandan; 

– Yurtiçinde yerleşik bankaların ihraçlarında, 

– Yönetim kontrolü kamu kurum ve kuruluşlarında olan ihraççıların ihraçlarında, 

– Fon Tebliği’nin 32. maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde derecelendirme notu
yatırım yapılabilir seviyenin ilk iki kademesinde olan ihraççıların ihraçlarında,

– Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına aracılık eden grup şirketleri tarafından,
anapara ve/veya kupon ödemesinde temerrüde düşülmesi durumunda, söz konusu araçlara
ilişkin olarak bu maddede yer alan sınırlamaları aşan kısım için geri alım taahhüdü
verilmesi halinde birinci fıkradaki sınırlamalar uygulanmaz. 

İkinci fıkra çerçevesinde taahhüt verilmesi halinde yapılacak geri alımda; özel 
sektör borçlanma aracının borsada en son işlem gördüğü günkü faiz oranı ile özel
sektör borçlanma aracının ihraç anındaki faiz oranından düşük olanı esas alınarak
geri alım fiyatı hesaplanır.

Fon Tebliği’nde yer alan sınırlamalar saklıdır.”

v) 4.2.3. Borsa Dışı Ters Repo Sözleşmeleri başlıklı maddesinin, madde başlığının“
Borsa Dışı Ters Repo ve Vaad Sözleşmeleri” olarak değiştirilmesine ve maddeye ikinci
fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki hükmün eklenmesine,

“Fon Tebliği’nin 19. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkrasındaki şartların sağlanması
ve fon toplam değerinin %10’unu aşmaması kaydıyla fon portföyüne vaad sözleşmeleri
dahil edilebilir. Sözleşmenin karşı tarafının, yönetim kontrolü kamu kurum ve kuruluşlarına
ait olan bir banka olması ve derecelendirme yapılabilmesi için gerekli olan şartların
sağlanamaması halinde notun ilk defa alınmasına kadar geçen sürede anılan banka 
için Fon Tebliği’nin 19. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan derecelendirme
şartı aranmaz.

Vaad sözleşmelerinin olası karşı tarafları ile söz konusu tarafların derecelendirme
notlarına ilişkin bilgiler yatırım fonunun KAP sayfasında açıklanır ve açıklanan
bilgilerde değişiklik meydana gelmesi durumunda KAP’ta yapılan bir önceki açıklama
güncellenir. Söz konusu sözleşmelerin kar payı oranı ve vadesine ilişkin bilgilere
ise aylık dönemler itibariyle hazırlanan portföy dağılım raporunda yer verilir ve
bu işlemlere ilişkin bilgi, belgeler sözleşme tarihini müteakip beş yıl süreyle 
Kurucu/Yönetici merkezinde muhafaza edilir. Karşı taraftan alınan vaad sözleşmelerine
konu varlıkların ilgili düzenlemeler çerçevesinde yatırım fonunun saklama hesaplarında
depo edilmesi gerekir.” karar verilmiştir.”
