"S&P'nin kararı skandallar içeriyor, acilen incelenmeli"

"S&P'nin kararı skandallar içeriyor, acilen incelenmeli"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine ilişkin, raporun önceden sızdırıldığı kanaati içerisinde olduklarını belirtti.

A+A-

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine ilişkin, raporun önceden sızdırıldığı kanaati içerisinde olduklarını belirterek, "S&P'nin bildirisi tam anlamıyla skandallar içeriyor ve bu karar acil incelenmeli." ifadesini kullandı.

Cesur, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P), Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine ilişkin yaptığı açıklamada, S&P'nin bildirisinin tam anlamıyla skandallar içerdiğini ve bu kararın acil incelenmesi gerektiğini bildirdi. 

Bu kuruluşun 15 Temmuz'dan sonra Türkiye ile aldığı kararlarla ön yargılı olduğunu gösterdiğini aktaran Cesur, S&P'nin açıkladığı bu kredi notunun da aynı düşüncenin ürünü olduğunu kaydetti. 

Cesur, S&P'nin seçim sürecine etki etme çabası içinde olduğunu düşündüklerini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Pazartesi günü öğleden sonra Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 3,10'luk düşüşle kapatmıştı. Özellikle pazartesi günü görülen bu ani hareketlenmenin S&P'nin açıklamasından kısa bir süre önce yaşanması dikkat edilmesi ve incelenmesi gereken bir tutumdur. S&P raporunun bu bağlamda sızdırıldığı kanaati içerisindeyiz. Bu bir skandaldır. Ayrıca Türkiye'de iş dünyasına verilecek fahiş teşvik öngörülerinde bulunulması ve ABD'nin Türkiye’ye ambargo uygulayacağına dair kesin ifadelerin yer alması da diğer bir skandaldır. S&P'nin açıklaması genel ifade ile siyasi eksenli ve seçim sürecini etkilemeye yönelik bir açıklama. S&P Türkiye'ye karşı tarafsızlığını kaybetmiştir ve Türkiye'ye ilişkin açıklamalarına artık itibar edilmemesi gereken bir kurumdur. "

"24 Haziran seçimleri öncesi yeni hamle"

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, bu kararın kendilerini şaşırtmadığını kaydederek, bu kuruluşların hangi amaçlarla hareket ettiğini daha önce de dile getirdiğini aktardı.

Darbe girişimini fırsat bilip alınan alelacele kararlarla ülke ekonomisinin zayıflatılmaya çalışıldığını bildiren Kopuz, ancak milletin tüketimde bir kısıntıya gitmediğini, ülkesine ve ekonomisine sahip çıkarak onlara en iyi cevabı verdiğini kaydetti.

Kopuz, şimdi de yüksek enflasyon, cari ve mali açık gibi makro ekonomik durumları bahane ederek istikrarın sağlam temellere oturacağı 24 Haziran seçimleri öncesi yeni bir hamle yapıldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu.

"Ne milletimiz bunlara prim verir, ne de yabancı yatırımcı bunların sözü ile bu ülkeden kaçar. Artık herkesin, bunların iç yüzünün farkında olduğuna inanıyorum. Türkiye her türlü kötü senaryo ile başa çıkabilecek kudrette. Hükümetimiz zaten söz konusu meselelerde iyileşme sağlamak için geçen yıldan beri büyük bir çalışma içerisindeydi. Bunun meyvesi de proje bazlı teşvik sistemi olarak karşımıza çıktı. Bu proje ile teşvik kapsamındaki yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti gelecek. KDV istisnası, kurumlar vergisi indirimi ve istisnası, sigorta primi desteği, işveren hissesi desteği, nitelikli personel desteği, gelir vergisi stopajı desteği, enerji desteği gibi birçok kalemde uzun süreli ve yüklü meblağlarda destek sağlanacak. Bu sayede büyük yatırımları ülkemize çekmeye devam edeceğiz."

Kopuz, bu kapsamda 134 bin dolaylı istihdam oluşturulacağını ve cari açıkta 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlanılacağını kaydederek, o zaman, güçlü Türkiye piyasasına halihazırda bir etkisi olmayan bu kuruluşların bir kez daha inlerine çekildiklerine tanık olacaklarını vurguladı.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.