Sterlin dolar karşısında ne kadar düşecek

Sterlin dolar karşısında ne kadar düşecek

İngiltere'nin AB üyeliğine ilişkin belirsizliğin yatarattığı baskı nedeniyle sterlin dolar karşısında yaklaşık yedi yılın en düşük seviyesine geriledi

A+A-

Sterlin, İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika yapıcılarının İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin belirsizliğin İngiltere parası üzerinde baskı oluşturduğunu belirtmesi ardından yaklaşık yedi yılın en düşük seviyesine geriledi.

Sterlin, İngiltere'nin en popüler politikacılarından biri olan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın İngiltere'nin Haziran referandumunda AB üyeliğinden çıkması için kampanya yapacağına ilişkin Pazar günkü açıklamasından bu yana değer kaybetmeyi sürdürüyor. Sterlin, haftanın ilk iki gününde yüzde 2.7 düşerek, Şubat 2009'dan bu yana görülen en sert kaybını gerçekleştirdi.

Başkan Mark Carney dahil BOE yetkilileri Salı günü, zayıf sterlinin İngiltere ekonomisindeki diğer zayıflıkları dengeleyebileceğini ve enflasyonu destekleyebileceğini belirtti. BOE Başkanı merkez bankasının “Brexit” olarak isimlendirilen, İngiltere'nin AB politik ve ekonomik birliğinden çıkışı konusundaki oylamanın sonucuna ilişkin herhangi bir görüşü olmadığını ifade etti.

Londra'da Deutsche Bank AG döviz stratejisti Daniel Brehon, “Brexit sterlin üzerinde kesinlikle baskı yaratıyor. Fakat cari açık gibi yapısal sorunlar önceden beri vardı. Değer kaybı uzun vadede enflasyonu destekleyebilir” dedi.

Brehon, Deutsche Bank'ın sterlinde düşüş beklediğini ve yıl sonu tahmininin 1.28 dolar seviyesinde bulunduğunu aktardı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.