Sürpriz anket sonucu: İşte bugün seçim olsa ortaya çıkan tablo

Sürpriz anket sonucu: İşte bugün seçim olsa ortaya çıkan tablo

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, son anket sonuçlarını YouTube canlı yayınında açıkladı. Ankete göre AKP'nin erimesi durdurulamazken, CHP ve Millet İttifakı'nın yükseldiği görüldü.

A+A-

Gerçek Gündem'in haberine göre Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, YouTube kanalından son anketin sonuçlarını paylaştı. 26 ilde yapılan ankete katılan kişi sayısı 2 bin 612 olarak açıklandı.

Katılımcılara ilk olarak "Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusu soruldu. Kararsızlar dağıtılmadan önce partilerin oy oranları şöyle oldu:

CHP: Yüzde 27

AKP: Yüzde 25,6

İYİ Parti: Yüzde 12

HDP: Yüzde 9,7

MHP: Yüzde 4,6

DEVA Partisi: Yüzde 3

Zafer Partisi: Yüzde 1,5

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 1,0

Diğer: 2,1

Kararsız: 13,2

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise partilerin oy oranları şöyle oldu:

CHP: Yüzde 31,1

AKP: Yüzde 29,5

İYİ Parti: Yüzde 13,8

HDP: Yüzde 11,2

MHP: Yüzde 5,6

DEVA Partisi: Yüzde 3,5

Zafer Partisi: Yüzde 1,7

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 1,2

Diğer: 2,4

"Bugün seçim olsa sizce partiler yüzde kaç oy alır?" sorusuna gelen yanıtlara göre ise partilerin oy oranları şöyle oldu:

CHP: Yüzde 27,6

AKP: Yüzde 31,5

İYİ Parti: Yüzde 15

HDP: Yüzde 10

MHP: Yüzde 5

DEVA Partisi: Yüzde 2

Zafer Partisi: Yüzde 2

Gelecek Partisi: Yüzde 1

Saadet Partisi: Yüzde 1,5

"Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'a yaklaşımınız ne yönde olur?" sorusunun sorulduğu katılımcıların yüzde 54,5'i kesinlikle Erdoğan'a oy vermeyeceğini söyledi. Yüzde 35,4'ü kesinlikle oy vereceğini söylerken "kararsızım" diyenlerin oranı yüzde 10,1 olarak ölçüldü.

"Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tüm muhalefetin destek verdiği bir ortak aday ile Recep Tayyip Erdoğan'ın yarıştığı durumda hangi adaya oy verirsiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 54,7'si muhalefetin adayına oy veririm yanıtını verdi. Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceğini söyleyenler anketin yüzde 36,3'ünü oluştururken kararsızların oranı yüzde 9 olarak ölçüldü.

Seçim ikinci tura kalırsa kesinlikle muhalefetin adayına oy veririm diyenlerin oranı yüzde 59,1'e ulaşırken, muhalefetin adayına oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 40,1 oldu.

Katılımcılara "Cumhurbaşkanlığı seçimini sizce kim kazanır?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 50,9'u muhalefetin adayının seçimi kazanacağını söylerken, "adaya bağlı" diyenlerin oranı yüzde 10,8 oldu. Cumhur İttifakı'nın adayının seçimi kazanacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 38,9 oldu.

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde altılı masanın ortak adayı Kıılıçdaroğlu ile Cumhur İttifakı'nın adayı olarak recep Tayyip Erdoğan yarışırsa hangisine oy verirsiniz?" sorusunu yanıtlayan katılımcıların oy dağılımı şöyle oldu:

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 48,5
Partimin kararına diğer adaylara bağlı kararsızım: Yüzde13,2
Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 38,3

Katılımcıların "Altılı masanın ortak adayı Kemal Kılıçdaroğlu olarak belirlenir ve diğer liderler cumhurbaşkanı yardımcısı olarak açıklanırsa, Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı bir seçimde hangisine oy verirsiniz?" sorusuna yanıtları ise şöyle oldu:

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 54,7
Partimin kararına diğer adaylara bağlı kararsızım: Yüzde 6,7
Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 38,6

Saydığım kişiler cumhurbaşkanı adayı olursa hangisine oy verirsiniz? sorusuna gelen yanıtlarda ise Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranının yüzde 46,2 olduğu görüldü. Aynı soruda Tayyip Erdoğan diyenlerin oranı ise yüzde 39,7'de kaldı. Diğer liderlerin oy oranları ise şöyle oldu:

İlgili Haberler