Suudi Arabistan, İran'la diplomatik ilişkilerini kesti

Suudi Arabistan, İran'la diplomatik ilişkilerini kesti

Suudi Arabistan, Şii dini lider Şeyh Nimr al-Nimr'in idam edilmesinin ardından İran'daki büyükelçiliğinin basılması nedeniyle diplomatik bağlarını kesti.

A+A-

 Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir gerçekleştirdiği basın toplantısında, İran elçisinin Suudi Arabistan'dan 48 saat içerisinde ayrılmasını ilettiklerini söyledi. Al-Jubeir, Suudi Arabistan'ın İran tarafından güvenliğinin riske atılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

İran'da protestocular Suudi kraliyet ailesini eleştiren en önde gelen isimlerden olan Şeyh Nimr al-Nimr'in idamı sonrası Tahran'daki Suudi büyükelçiliğini basarken, İran'ın en üst düzey lideri Ayetullah Ali Hamaney, al-Nimr'in idamı sonrası "kutsal intikam" alacaklarını söyledi.

Jubeir, Tahran'daki saldırının dış temsilciliklere İran tarafından gerçekleştirilen önceki saldırılara benzediğini ve İran'ın Suudi Arabistan'da "terör hücreleri" yaratarak bölgeyi istikrarsızlaştırma politikalarına paralel olduğunu belirtti.

Jubeir, "Bu gerçekler ışığında krallık İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyuruyor, İran elçilik ve konsolosluklarına bağlı ofislerdeki delegelerin 48 saat içerisinde ülkeden ayrılmasını istiyor. Bu konuların iletilmesi için büyükelçiyle görüşüldü" dedi.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.