Suudi Arabistan'dan batarya metallerine büyük yatırım

Suudi Arabistan'dan batarya metallerine büyük yatırım

Suudi Arabistan'ın devlet madencilik şirketi, elektrikli otomobillere talebin artması ve rüzgar ve güneş enerjisindeki artış ile birlikte fiyatlardaki güçlü yükselişin etkisi ile batarya metallerine büyük çaplı yatırım başlatacağını duyurdu.

A+A-

Maaden’in CEO’su Abdulaziz Al Harbi, Riyad’da Bloomberg TV’ye yaptığı değerlendirmede, nikel ve lityuma ilişkin soru üzerine, “Önümüzdeki 10 ila 20 yıllık dönemde, Suudi Arabistan’da bu metalleri aramak için yüksek tutarda harcama yapacağız” dedi.
Yatırımcılar artan bir şekilde, büyük bölümü çöllerle kaplı bu ülkenin batarya üretimi için ihtiyaç duyulan ne büyüklükte bir metal rezervine sahip olabileceğine odaklanıyor. Avustralyalı madencilik şirketi EV Metals Group Plc bu ay, Suudi Arabistan’da aralarında lityum ve nikelin bulunduğu minerallerin bulunması ve işlenmesi için 3 milyar dolar tutarında bir proje açıkladı. Bu yatırımda Maaden’in yer alıp almayacağı henüz belli değil.

Şirketin kârında bu yıl, büyük ekonomilerin pandemiden toparlanması ile birlikte emtia fiyatlarındaki artışın etkisi ile güçlü bir yükseliş gerçekleşti. Maaden yılın üçüncü çeyreğinde 1,27 milyar riyal (340 milyon dolar) kâr açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde 6,5 milyon riyal kâr etmişti. Şirketin üçüncü çeyrek geliri 6,7 milyar riyal ile rekor seviyeye yükseldi.

Al Harbi, Maaden olarak bilinen Saudi Arabian Mining Co.’nun 2021 yılında temettü ödemesi yapıp yapmayacağı konusunda karar alınmadığını söyledi ve “Bu tamamen eldeki nakit miktarına ve gelecekteki genişleme için ihtiyaçlara bağlı” dedi.
Maaden, aralarında alüminyum üretim tesislerinin kullandığı boksit ve gübre üreticilerinin kullandığı fosfatın bulunduğu madenleri çıkarıyor.