Suudi Arabistan'dan petrol ambargosu açıklaması

Suudi Arabistan'dan petrol ambargosu açıklaması

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih, "Batı ülkelerine 1973'teki bir petrol ambargosu niyetimiz yok" dedi

A+A-

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öndürülmesi krizinin kötüleşmesi nedeniyle Batılı tüketicilere 1973'tekine benzer bir petrol ambargosu uygulama niyetleri 
olmadığını, petrolü siyasetten izole ettiklerini söyledi.

Falih yaptığı açıklamada, "Bu anlaşmazlık geride kalacak. Suudi Arabistan çok sorumlu hareket eden bir ülke. Yıllardır petrolü siyasetten uzak tuttuk ve petrol politikasını sorumlu bir ekonomik araç olarak kullandık" diye konuştu.

Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada petrol fiyatlarının yukarı gitmesi halinde global ekonominin yavaşlayacağı ve bir resesyonun tetikleneceği endişesini dile getiren Falih, "İran'ın petrol ihracatına yönelik yaptırımların gelecek ay tamamen yürürlüğe girmesi ile birlikte petrol fiyatlarının yukarı gitmeyeceğinin garantisi yok. Petrol fiyatının 100 dolar/varil seviyesine gitmeyeceğinin garantisini veremem, çünkü diğer üreticilerin ne yapacağını öngöremem" diye konuştu. Falih ayrıca, global petrol piyasasından 3 milyon varil/gün petrolün çekilmesi halinde, bu büyüklükteki bir kaybı telafi edemeyeceklernini ve rezervleri kullanmak zorunda kalacalarını da vurguladı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.