Suudi uçakları İran elçiliğini vurdu

Suudi uçakları İran elçiliğini vurdu

Suudi Arabistan uçaklarının Yemen'de İran elçiliğini vurduğu iddia edildi

A+A-

İran, Yemen'in başkenti Sana'daki büyükelçiliğinin Suudi Arabistan savaş uçakları tarafından dün gece vurulduğunu iddia etti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, "Elçilik binasındaki hasar ve yaralanan personelin sorumluluğu Suudi Arabistan'dadır" dedi.

Suudi Arabistan öncülüğünde oluşturulan Şii Husi karşıtı koalisyon ise İran'ın 'Büyükelçilik vuruldu' iddiasının araştırıldığını söyledi.

Koalisyonu komuta eden Tuğgeneral Ahmed Asseri, konunun inceleceğini aktardı. Asseri, tüm koalisyon ülkelerinden hava saldırısı düzenledikleri yerlerin koordinatlarını isteyeceklerini belirtse de "Husilerin sözleri üzerine yöneltilen suçlamaların hiçbir temeli yoktur" dedi.

Suudi Arabistan koalisyon sözcüsü ise yaptığı açıklamada, yapılan saldırının Huti füzelerini hedef aldığını ve boş olan elçilik binasının Huti'ler tarafından kullanıldığını belirtti.

Son dakika haberine göre, bazı güvenlik görevlilerinin yaralandığını belirtildi. Suudi Arabistan'dan olaya ilişkin açıklama geldi. Suudi yetkililer, olayın araştırıldığını belirtti. Öte yandan İran, Suudi Arabistan'dan ithal edilen bütün malları yasakladığını açıkladı.

Suudi Arabistan, Yemen'de hükümete karşı silahlı mücadele başlatan Şii Husi hareketine karşı geçen yıldan bu yana hem hava hem de kara operasyonları düzenliyor. 

Riyad, Şii Husilerin İran tarafından desteklendiğini belirtiyor ve Tahran'ı Yemen'in istikrarını bozmakla suçluyor.

İran ise Yemen'de kontrolü ele geçirmeye çalışan Suudi Arabistan'ı uluslararası hukuka aykırı biçimde askeri operasyonlar düzenlediğini savunuyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler son olarak Şii din adamı Şeyh Nemr Bakır el Nemr'i idam etmesiyle iyice gerilmişti. 

 

Etiketler : , ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.