Tahvil piyasasını 'faiz' korkusu sardı

Tahvil piyasasını 'faiz' korkusu sardı

Piyasalarda kısa vadeli tahvil faizlerinin uzun vadeli tahvil faizlerinden daha hızlı yükselmesi, Fed’in faiz oranlarını yakın zamanda artırmayacağını söylemesine ilişkin endişelerle beraber getiri eğrisinin daha yatay bir hale gelmesine neden oluyor.

A+A-

Tahvil yatırımcıları, ABD’de yüksek kalmaya devam eden enflasyon sonrasında maliyet baskısının devam edeceğini fiyatlamaya başladı. ABD 5 yıllık ve 30 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark 2020 ortasından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD’de tüketici enflasyonu Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 artarak 1990 yılından bu yana en hızlı yıllık artışı kaydetmesiyle enflasyon göstergesi 5 yıllık başabaş faiz oranı da rekor yüksek seviyeye tırmandı.

Bloomberg’in verilerine göre, Traderlar geçen haftadan itibaren tahvil piyasasında düşüşün süreceğine yönelik pozisyonlanıyor. Traderlar en az bir en fazla 5 yıllık tahvillerde kısa pozisyon almaya başlarken piyasalar kısa pozisyonların gelecek haftalarda artıp artmayacağını yakından takip edeceler.