Talih kuşunun özelleştirmesi Mayıs'ta

Talih kuşunun özelleştirmesi Mayıs'ta

Milli Piyango özelleştirmesi için Mayıs ayında yeniden ilana çıkılacağını söyledi.

A+A-

Maliye Bakanı Naci Ağbal, döviz kurundaki yükselişin de etkisiyle, ihale kazananların gerekli süre içinde ilgili bedelleri yatıramaması nedeniyle iptal olan Milli Piyango özelleştirmesi için Mayıs ayında yeniden ilana çıkılacağını söyledi.

Ağbal, ilk çeyreğe ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı toplantıda yaptığı açıklamalarda Milli Piyango özelleştirme ihalesi şartnamesinde iyileştirme kararı aldıklarını, en kısa süre içinde bu ihaleyi yeniden yapmak istediklerini belirtti.

Temmuz 2014'te yapılan şans oyunları işletme ihalesinde, 2.755 milyar dolar ile en iyi teklifi veren Net Şans-Hitay ortak girişim grubu ve 2.75 milyar dolar ile en iyi ikinci teklifi veren ERG-Ahlatçı OGG'nin, lisans bedelini gerekli süre içinde yatıramamaları nedeniyle yeniden ihaleye çıkılması kararı alınmıştı.

Ekonomi yetkilileri ilgili dönemde döviz kurundaki yükselişin ihale iptalinde belirleyici olduğunu belirtmişlerdi. Dolar/TL 2014 ortasında işlem gördüğü 2.10 seviyelerinden yönünü yukarı çevirmiş ve Eylül ayında 3.0750 seviyesindeki tarihi zirvesini test etmişti.

ÖZELLEŞTİRME HEDEFLERİNDE ÖNEMLİ YERE SAHİP

2015 yılının ilk çeyreğinde 1.6 milyar TL olarak gerçekleşen özelleştirme gelirleri bu yılın ilk üç aylık döneminde 6.1 milyar TL'ye yükseldi.

Ağbal özelleştirme gelirlerinin bu artışın geçmişte elde edilen özelleştirme gelirlerine yönelik taksit ödemelerinden kaynaklı olduğunu belirtirken yıllık hedefe ulaşılacağını söyledi.

Bu yıl için hedeflenen özelleştirme geliri 10 milyar TL. Özelleştirme gelirleri her ne kadar geçmiş taksit ödemelerinin desteğiyle ilk çeyrekte artış gösterse de bu yılki hedeflere ulaşılması konusunda Milli Piyango özelleştirmesinin tamamlanması büyük önem taşıyor.

ŞARTNAME HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR

"Milli Piyango özelleştirmesi için çalışmalara süratle devam ediyoruz. En kısa sürede, en hızlı şekilde milli piyango ihalesini yeniden yapacağız" diyen Ağbal önceki ihalelerdeki tecrübelerini hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

"Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı yatırımcılarla özelleştirme sürecine ilişkin beklentileri konusunda değerlendirmeler yaptı. Bütün bu değerlendirmelerden sonra ilk adım olarak Milli Piyango idaresinin yönetmeliğinde bir değişiklik yaptık. Yönetmelikte yaptığımız bu değişiklikler ihaleye daha fazla yatırımcının gelmesini amaçlamaktadır."

Ağbal hem ihale hem özelleştirme süreci hem de özelleştirme sonrası operasyonel dönemde iş ve işlemler konusunda önemli iyileştirmeler yapıldığını belirterek, "Ben inanıyorum ki bu yönetmelik değişikliği yatırımcılar tarafından olumlu bir şekilde değerlendirildi" dedi.

Yeni ihale için iki kanaldan çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Ağbal, şartname hazırlıklarının devam ettiğini belirterek "Özelleştirme sürecinin daha olumlu seyretmesini daha fazla yatırımcının bu sürece gelmesini sağlayacak şartnamede de bir takım iyileştirme değişiklik kararları verdik" dedi.

Ağbal bu hafta İhale Komisyonu'nun da oluşturulduğunu belirterek, "Dolayısıyla şartname hazırlıkları biter bitmez Mayıs ayı başında ilana çıkacağımızı tahmin ediyorum" dedi.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.