Tamamlayıcı sağlık sigortasında prim üretiminde büyük artış

Tamamlayıcı sağlık sigortasında prim üretiminde büyük artış

Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre tamamlayıcı sağlık sigortasında sigortalı sayısı 10 ayda 3 milyonu aşarken, prim üretimi de reel olarak yüzde 45,6'lık artış gösterdi.

A+A-

Türkiye’de Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS), geçen ay 10’uncu yılını doldurdu. 2012 yılında başlayan TSS, 10’uncu yılın sonunda 3,1 milyon katılımcı sayısına ulaştı.

Bloomberg HT'de yayınlanan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre, sigorta şirketlerinin, Covid-19’u teminat altına almaları ve bireylerin sağlıklarına olan ilgilerinin artmasıyla TSS’ye son 1 yılda yaklaşık 1 milyon katılımcı dahil oldu.

Özel Sağlık Sigortası’na (ÖSS) kıyasla maliyet açısından daha erişilebilir olması TSS’ye ilgide etkili. Ancak, 1 yıldır ülkedeki yüksek enflasyon ortamı, pek çok sektörü etkilediği gibi sağlık ve sigorta sektörünü de etkiledi.

Branş bazında bakıldığında hastalıkta ilk 10 ayda yüzde 7,6'lık artış yaşanmasına karşın reel değişim yüzde 27,2 oranında daraldı.

Sağlık branşında 20 milyar liranın ürerindeki prim üretimi görülürken, acil sağlıkta söz konusu üretim 107 milyon lira olarak gerçekleşti. Reel değişimin yüzde 50 daralmayı aştığı branşta geçen yılın ilk 10 ayındaki prim üretimi 116 milyon lira olarak kaydedilmişti.

Son aylarda TSS poliçe fiyatları geçen yıla göre ikiye katlandı.

TSS’de sigortalı sayısındaki artışın sürmesi için fiyatların istikrarlı olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, yenilemelerin azalması; sigortalı sayısısının düşmesinden endişe ediyor.

İlgili Haberler