TANAP'ta piyango 6 Türk firmasına

TANAP'ta piyango 6 Türk firmasına

TANAP ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı. Ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80'ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı

A+A-

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Pojesi'nin (TANAP) ana hatları boru alım sözleşmeleri imzalandı.

TANAP'ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80'ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazandı.

Borusan Mannesmann-Noksel-Erciyas Konsorsiyumu, Ümran-Emek Konsorsiyumu ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi'nin bulunduğu 6 yerli üretici firma, toplam kapsamın yüzde 80'ini alırken; kalan kısım ise yabancı tedarikçi Baosteel Europe firmasına verildi.

İhaleyi kazanan 6 Türk şirket ve Almanya merkezli Çinli firma ile sözleşmeler bugün imzalanırken; yapılan anlaşmalara göre boruların yaklaşık yüzde 30'u Borusan
Mannesmann-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, yaklaşık yüzde 25'i Ümran-Emek konsorsiyumu, yaklaşık yüzde 25'i Tosçelik Profil ve yüzde 20'si Baosteel Europe GmbH tarafından sağlanacak.

Sözleşmelerin toplam bedeline ilişkin bir açıklama yapılmazken; Borusan Mannesmann bu sabah KAP'ta yer alan açıklamasında, Borusan'ın dahil olduğu konsorsiyumun kazandığı çelik boru ihalesinde bedelin 420 milyon dolar olduğunu duyurdu.

Açıklamaya göre, söz konusu kontrat kapsamında Borusan Mannesmann'ın payına 140 milyon dolar düşerken; ortaklık payına düşen kısmın şirketin 2013 brüt satış hasılatına oranı yüzde 26.5 seviyesinde bulunuyor. Çelik boruların sevkiyatının 24 ayda tamamlanması bekleniyor.

Türkiye'nin yüzde 30 hissesinin olduğu TANAP, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ve Yunanistan üzerinden geçerek İtalya'da son bulacak 45 milyar dolar yatırım öngörülü boru hattı projeleri bütününün Türkiye bacağını oluşturuyor.

TANAP ana hat boruları ihale süreci 14 Şubat 2014 tarihinde ön yeterlik almış bulunan yerli ve yabancı 18 firmanın davet edilmesi ile başlamış ve teklifler 14 Nisan 2014 tarihinde alınmıştı.

Yapım işleri ayrıca ihale edilecek projeden 6 milyar metreküplük ilk gazın 2018'de Türkiye girmesi, Avrupa'ya ilk gaz sevkiyatının 2019 yılında gerçekleşmesi planlanıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.