'Tatil bölgelerindeki restoranlar fırsatçılık yapıyor'

'Tatil bölgelerindeki restoranlar fırsatçılık yapıyor'

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, restoranların fahiş fiyatlarına değindi ve fiyat artışlarından dolayı şikayetlerin yüzde 200 arttığına dikkat çekerek restoranları fırsatçılık yapmakla suçladı.

A+A-

Tatil sezonunun açılmasıyla beraber yerli turist tatil bölgelerindeki restoranlara gidemez oldu. Bir çoğu ise yolu fiyatları derneklere şikayet etmekte buldu. Restoran fiyatlarında geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 100’den fazla artış gözlemleniyor.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, bazı esnafların fırsatçılık yaparak kar marjlarının yüzde 30-40 bandında olması gerekirken yüzde 100-200 oranında tuttuğunu söyledi.. Bingöl, konu hakkında “Özellikle tatil bölgelerinde esnafın yüzde 30’u fırsatçılık yapıyor. Biz de bu durumdan şikayetçiyiz, derneğimize gelen şikayetler yüzde 200’ü aşmış vaziyette. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile önümüzdeki haftalarda bir toplantı yapıp bu durumu gündeme getireceğiz. Bizim sektörümüz başıboş bir sektör. Bunun böyle olması doğru değil, bu durumu Bakanlık ile görüşeceğiz” açıklamalarında bulundu.

“Restoranlar vizyon değiştirmezse sektörün yüzde 50’si kepenk kapatır”

Bloomberg HT'nin haberine göre artan gıda, enerji, kira ve işçi maliyetlerine dikkat çeken Ramazan Bingöl, “Artık orta gelirlinin gidebileceği bir restoran neredeyse kalmadı. ‘A plus’ mekanlarda yani bin ile 3 bin TL arası restoranlarda müşteri artışı yaşanıyor. Ancak daha orta segmentlerdeki restoranlarda yüzde 30 müşteri kaybı var. En basit güveç bile 100 lira. Bu işletmeciye müşterileri sorunca fiyatlardan dolayı düşüş olduğunu ama maliyetler dolayısıyla yine de zam yapmak zorunda olduklarını söylüyor” dedi.

Restoran sektöründe vizyon ve misyonun değişmesi gerektiğini vurgulayan Bingöl, “yoksa sektörün yüzde 50’si kepenk kapatacak. Restoranlar ne yazık ki ya çok pahalı olacak ya da kapanacak. Artık daha iyi kalitede, daha iyi servisle ama biraz pahalı hizmet veren restoranlar ayakta kalacak” dedi.

“Restoran sektörü başıboş bir sektör”

Artan fahiş fiyatlardan dernek olarak da oldukça rahatsız olduklarını söyleyen Bingöl, “sektörümüzde ne yazık ki bir denetim mekanizması yok. Başıboş bir sektör, dolayısıyla bu zamları ve haksız rekabet ortamını görüyoruz. Bu konuyu ilerleyen haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile görüşeceğiz. Bu konuda gereken bilgilendirmeyi yapacağız. Umarım bu sorunu en kısa sürede çözeriz çünkü bu fiyatlar ve fırsatçılar ekonominin dengesini de bozuyor. Bu asla isteyeceğimiz bir şey değil.” açıklamalarında bulundu.

İlgili Haberler