TAV Havalimanları net karını yüzde 5 artırdı

TAV Havalimanları net karını yüzde 5 artırdı

TAV, İstanbul Atatürk Havalimanı hariç cirosunun yüzde 8 artarak 764  milyon euro, İstanbul hariç FAVÖK’ün ise yüzde 5 artarak 329 milyon euro olduğunu açıkladı.

A+A-

TAV Havalimanları, önceki yıla göre yüzde 7 artışla 89,1 milyon  yolcuya hizmet verdi. Şirketin devam eden faaliyetlerinden elde ettiği  net kar yüzde 5 artış kaydetti.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “TAV Havalimanları olarak 20. yılımızı kutlarken, havalimanı işletmeciliği  gibi rekabetçi bir sektörde, küresel ölçekte tercih edilen bir marka  yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada yedi ülkede 14 havalimanı işletiyoruz. Ciromuzun yüzde 59’unu oluşturan hizmet  şirketlerimizle birlikte, 30 ülkede 100 havalimanında, diğer  havalimanı işletmecilerinin işlettiği havalimanlarında da hizmet  veriyoruz.

2019 yılı, büyüme stratejimizin üçüncü ayağını oluşturan hizmet  şirketlerimizin TAV ekosistemi dışında inorganik büyümesi açısından  çok önemli bir yıl oldu. TAV İşletme Hizmetleri sekiz ülkede  faaliyetleri bulunan İspanyol yolcu salonu işletmecisi GIS’i satın  alarak portföyünü genişletti. Böylece, Kenya’dan Şili’ye İsviçre’den
ABD’ye, Batı Avrupa’dan Körfez ülkelerine kadar uzanan bir coğrafyada TAV İşletme Hizmetleri, BTA, ATÜ ve TAV Technologies hizmet  şirketlerimiz varlıklarını sürdürüyorlar.

Büyüme stratejimizin ikinci ayağını oluşturan yeni ve kârlı  imtiyaz anlaşmaları yapma hedefimiz doğrultusunda Kazakistan Almatı Havalimanı’nın sahibiyle başlattığımız satın alma görüşmeleri başarılı  bir şekilde sürüyor. Karadağ’da bulunan Tivat ve Podgorica  havalimanlarının özelleştirme süreci ile ilgileniyoruz. Ana faaliyet  coğrafyamızda hissedarlarımıza değer yaratacak yeni imtiyaz  anlaşmaları için çalışmaya her zaman devam ediyoruz.

Türkiye’de turizm sektöründe yeni rekorların kırıldığı bir yıl  olan 2019, büyüme stratejimizin ilk ayağı olan organik büyüme  açısından oldukça iyi bir yıl oldu. Gerek Avrupa pazarlarından gerekse Rusya’dan gelen turist sayılarında yaşanan önemli artışlarla Türkiye, 2019 yılını yüzde 14 büyüyerek 45 milyon ziyaretçi ile tamamladı.
Gürcistan’daki havalimanlarımızda yolcu trafiği de senenin ortasına  kadar olukça kuvvetli seyretti ancak Rusya tarafından getirilen uçuş  yasağı nedeniyle seneyi hafif yolcu düşüşü ile kapadı. Havayollarının  iç hatlarda arz kısıntısına gitmesi nedeniyle iç hat trafiği 2019’da  zayıf seyretti. Bu nedenlerle 2019’u 89 milyon yolcu ile sene başında  belirttiğimiz hedefin yüzde 1 altında kapadık. Bununla birlikte,  finansal sonuçlarımıza etki eden temel faktör olan dış hat yolcumuz, 2019 yılında yüzde 18 arttı. Böylece 2019 yılını oldukça kuvvetli  operasyonel sonuçlarla kapamayı başardık.

İstanbul Atatürk Havalimanı hariç ciromuz yüzde 8 artarak 764  milyon euroya ulaştı. İstanbul hariç FAVÖK’ümüz ise yüzde 5 artarak 329 milyon euro oldu. FAVÖK büyümemiz Gürcistan’ı etkileyen Rus uçuş  yasağı nedeniyle sene başında açıkladığımız hedefin yüzde 1 altında  kaldı. Toplam net karımız 373 milyon avro olarak gerçekleşirken, devam  eden faaliyetlerimizden elde ettiğimiz net kâr yüzde 5 artışla 73  milyon euro oldu. 2019 yılı içerisinde toplam 69,5 milyon euro  tutarında yatırım harcaması gerçekleştirdik.

2019’un en önemli gelişmelerinden biri Tunus’ta imtiyaz  şartlarının yeniden yapılandırılması için sürdürdüğümüz görüşmelerin  sonuçlanmasıydı. Tunus imtiyazının uzun vadeli ekonomik  sürdürülebilirliğini yeniden tesis edebilmek için geçmiş ve  gelecekteki kira borçlarımız ve ödemelerimizde önemli indirimler  aldık. Bu görüşmelerin ikinci adımı olarak mevcut borç veren grubu ile  sürdürmekte olduğumuz TAV Tunus’un finansman ve hissedarlık şartları  üzerindeki anlaşmalar da sonuçlanmaya oldukça yakın.

Gerek Türkiye’de, gerekse diğer faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde  turizm sektörü açısından iyi geçmesini beklediğimiz 2020 yılında dış  hatlarda yolcu sayımızın yüzde 4 ila yüzde 6 arasında artmasını  bekliyoruz. Yolcu sayısındaki büyümeye istinaden FAVÖK’te yüzde 9-11  arası büyüme bekliyoruz. Yatırım harcamalarımızın ise 70 – 75 milyon  avro arasında olmasını bekliyoruz. 2019’da net kârımızın yüzde 50’sine  denk gelen 758 milyon TL tutarında temettü dağıttık. Yakın dönemde  hazırlandığımız üç büyük proje olması sebebiyle Yönetim Kurulumuz  sürdürülen faaliyetlerden elde edilen net karın yüzde 81’ine denk  gelen 392 milyon TL tutarında bir temettü ödemesini Genel Kurul  onayına sunacak.

Ana ortağımız Groupe ADP ile birlikte dünyanın en büyük havalimanı  işletmeciliği platformunu oluşturmuş durumdayız. Bu başarıyı, emekleri  ve güvenleriyle havalimanı işletmeciliği alanında bir dünya markası  haline gelmemizi sağlayan çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve tüm iş  ortaklarımıza borçluyuz. Türkiye’den bir dünya markası yaratmamızda  emeği geçen herkese en samimi şükran duygularımı sunarken,  şirketimizin daha nice 20 yıllara ulaşmasını diliyorum” dedi.

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(milyon euro)                     2018      2019     % değişim
Konsolide ciro*                  709.7     764.0         %8
FAVÖK*                           312.1     328.6         %5
FAVÖK marjı (%)                  %44.0     %43.0     -1.0 puan
Devam Eden Faaliyetlerden Net Kâr 70.2      73.4         %5
Duran Faaliyetlerden Net Kâr     185.0     299.7         %62
Toplam Net Kâr                   255.2     373.1         %46
Yolcu sayısı (mn)                 83.6      89.1         %7
- Dış hat                         47.0      55.4         %18
- İç hat                          36.7      33.7        -%8

*Bu bültendeki bilgiler TFRS Yorum 12 için düzeltilmiş ciro ve FAVÖK  baz alınarak hesaplanmış olup, TAV Istanbul verileri Ciro ve FAVÖK  hesaplamasına dahil edilmemiştir. Aynı şekilde yolcu sayılarına Istanbul Atatürk Havalimanı dahil değildir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.