Tavukçuluk için 2 kötü haber

Tavukçuluk için 2 kötü haber

Gebze'de 10 bin tavuğun kuş gribi nedeniyle itlaf edildiği iddia edilirken K.Irak Türkiye'den tavuk ithalatanı yasakladı

A+A-

Gebze'de 10 bin tavuğun kuş gribi nedeniyle itlaf edildiği iddia edilirken K.Irak Türkiye'den tavuk ithalatanı yasakladı. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, başka ülkelerin de benzer karar alabileceğini söyledi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Tarım Bakanlığı, kuş gribi gerekçesiyle Türkiye ve İran'dan yapılan tavuk ithalatını durdurduğunu açıkladı.

Tarım Bakanı Abdulsettar Mecit, düzenlediği basın toplantısında, Süleymaniye'nin Piremegrun nahiyesinde kuş gribinin ortaya çıkması nedeniyle Türkiye ve İran'dan tavuk alımını durdurduklarını söyledi.

Kuş gribi vakasının yaşandığı yerlerden alınan örneklerin, Erbil ve Süleymaniye'deki laboratuvarlarda incelendiğini aktaran Mecit, "Kuş gribi, hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşan bir hastalıktır. Ancak insandan insana bulaşmaz. Bu nedenle vatandaşların kendilerini korumaları için sağlıklı tedbirler almalarını rica ediyorum" dedi.  

Gebze'de 10 tavuk itlaf edildi

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bir çiftlikte dün gece 10 bin tavuk İl GıdaTarım ve Hayvancılık müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde itlaf edildi. Tavukların kuş gribi virüsü nedeniyle itlaf edildiği belirtilirken açıklama yapılmadı.

Gebze İlçesi Molla Fenari Köyü'nde bir çiftlik sahibinin Balıkesir'den getirttiği 2 bin tavuğun yaklaşık 800'ü kümeslere konulduktan kısa süre sonra öldü. Tavukların telef olması üzerine durum Kocaeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bildirildi. Dün gündüz saatlerinde gelmeleri beklenen ekipler, iddiaya göre gece yarısı gelirken, Molla Fenari Köyü'nün yanı sıra Pelitli ile Denizli Köyü'ne benzer tavuk ölümlerinin olduğunu belirledi.

Başka ülkeler de benzer kararlar alabilir.

Konuyu değerlendiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca ise kağıt üzerinde böyle bir gelişmenin söz konusu olduğunu ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin IKBY'deki ilgili bakanlıkla görüşmeler yürüttüğünü ifade etti.

Koca, böyle kararların başka ülkelerden de gelebileceğini belirterek, ikili ilişkiler ile söz konusu yasakların daha başlamadan kaldırılacağına inandıklarını dile getirdi.

Bu konunun 1-2 gün içerisinde, hafta sonuna gelmeden çözüleceğine inandıklarını vurgulayan Koca, "Bu daha yeni bir olay. Yüklemelerimizi durdurmadık. Bende gümrük kapılarından alacaklarını düşünerek Irak'a doğru sevkiyatlarımı devam ettiriyorum" diye konuştu.  

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.