TBB Başkanı'ndan sorunlu krediler ile ilgili kritik açıklama

TBB Başkanı'ndan sorunlu krediler ile ilgili kritik açıklama

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, NTV canlı yayınında BDDK'nın tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin açıklamasını değerlendirdi

A+A-

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, NTV canlı yayınında BDDK'nın tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

Aydın 46 milyar TL'lik kredinin ağırlıklı olarak Döviz cinsinden olduğunu, kredi borçlusu kamu kurumu olmadığını söyledi.

Aydın konuya dair "Bankalar kredileri üç grupta sınıflıyor. Birinci grup, canlı kredi, ikinci grup ufak tefek sorunları var. Üçüncü grup edinimleri yerine getiremeyen. O artık hassas izlenmesi gereken takibe gitme dediğimiz bölüm. Dün akşam BDDK, 'ben bankaların portföylerine baktım 46 milyar TL'nin üçüncü gruba gitmesini öneriyorum' dedi. Bunlar ağırlıklı inşaat ve enerji sektörüne ait krediler. Derinlemesine bakınca 46 milyarın yüzde 50'si inşaat ve enerji. Kalanı diğer sektörler. İkinci grup ağırlıklı kredilerin üçüncü gruba gitmesi söylenmiş. Konu bundan ibarettir." ifadelerini kullandı.

"46 MİLYAR TL'NİN ÇOĞUNLUĞU DÖVİZ CİNSİNDEN"

46 milyar TL'lik kredinin ağırlıklı olarak döviz cinsinden olduğunu belirten Aydın "Yabancı para cinsinden olmasının sebebi hem fiyatlama, hem de getirilerin yabancı para cinsi olmasından. O zaman öyle yapmıştık. Bundan sonra farklı davranacağız." dedi.

Kredi borçlusu kamu kurumu olmadığını belirten Aydın sözlerini şöyle sürdürdü; "Bize borçlu olanlar tamamı özel sektör dediğimiz büyük, orta boy , küçük boy işletmeler.

Doğalgazla enerji üreten firmaların toplam kredi portföyü içinde miktarı azdır. Bunların biraz daha sıkıntı yaşadığı bilinen bir gerçek. Türk bankacılık sisteminin enerji sistemindeki kredi stoku 47 milyar dolar. Bunun 35 milyar dolarında herhangi bir problem yok. 12-13 milyar dolarlık bölümünün yapılandırma gereksinmesi var.

46 milyar liranın içinde enerjinin payı yüzde 20'ler civarında. Yapılandırma ile takibe düşen kredi birbirinden çok farklı. 46'nın 10-15 milyarlık bölümünün daha önce üçüncü gruba aktarıldığını görüyoruz. Sektörün  yaklaşık 6 milyar kadar rezervi var. Toplam 12 milyar TL karşılık ayrılması gerekecek. Karşılık tutarı Türk bankaları zorda bırakmaz."

Aydın bankacılık sektöründe en kötü senaryoda bile yıl sonu karlılığının 35-40 milyar TL arasında kapatılacağını sözlerine ekledi.

BDDK dünkü değerlendirmesinde bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken toplam 46 milyar liralık kredi tespit edildiğini açıklamıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.