TCMB atamalarında tecrübe şartı kaldırıldı

TCMB atamalarında tecrübe şartı kaldırıldı

Merkez Bankası başkan yardımcılığı atamalarında ‘tecrübe şartı' ve beş yıllık görev süresi kaldırıldı.

A+A-

Merkez Bankası başkan yardımcılığı atamalarında ‘tecrübe şartı' ve beş yıllık görev süresi kaldırıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Anonim Şirketi esas mukavelesinde değişiklik yapılmasına ilişkin cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Değişikliğin 12’nci maddesinde "Esas mukavelenin 29’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış’ ibaresi, ‘başkanın (guvernör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile’ ibaresi ve aynı fkra nın üçüncü maddesi yürürlükten kaldırıldı."

Kararla, herhangi bir üniversite mezunu, mesleki yeterliliği olmadan Merkez Başkanı başkan yardımcısı olarak atanabilecek. 

Değişiklik yapılan 29. madde

29. Madde: "Başkana (Guvernör) yardımcı olmak üzere dört Başkan (Guvernör) Yardımcısı atanır. Başkan (Guvernör) Yardımcıları hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık, finans, mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ile istatistik alanlarından birinde veya iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş, yeterli bilgi ve 12 deneyime sahip ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış kişiler arasından Başkanın (Guvernör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile atanırlar. Başkan (Guvernör) Yardımcıları bu sürenin sonunda yeniden atanabilirler. Başkan (Guvernör) Yardımcıları hakkında da Banka Kanununun 27’nci maddesinin birinci fıkrası ve 28’inci maddesinin ikinci fıkrası uygulanır."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.