TCMB bilançosunda enflasyon etkisi

TCMB bilançosunda enflasyon etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bilançosunda TÜFE endeksli tahvillerin yeniden değerlemesi ile beraber menkul kıymetlerin büyüklüğü Şubat sonu itibariyle 81,3 milyar TL tutarına revize edildi.

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bilanço büyüklüğü Şubat ayı sonu itibariyle 1,87 trilyon TL oldu.

Açıklanan para politikası metninde menkul kıymet portföyünün bilançonun yüzde 5'lik kısmına kadar çıkabileceği belirtilirken, şu anda menkul kıymetlerin toplamı 81,3 milyar TL olarak kaydedildi.

Genellikle Çarşamba ve Cuma günü açıklanan piyasa yapıcı bankaların iştirak edebildiği geri alım ihaleleri ile portföyünü artıran TCMB için bu ay da yaklaşık 1,5 milyar liralık itfa düşünüldüğünde önümüzdeki haftalarda da geri alım ihalelerinin devam etmesi beklenebilir.

Ayın son günü itibariyle TÜFE endeksli tahvillerin yeniden değerlemesi ile beraber menkul kıymetlerin 75,8 milyar TL’den 81,3 milyar TL tutarına revize edildiğini görüyoruz.

Önümüzdeki aylarda da enflasyonda yaşanabilecek yükseliş ile bu tahvillerin değerlerinin güncellenmesi, TCMB menkul kıymet portföyünün geri alım ihaleleri dışında da artmasına neden olabilir.

İlgili Haberler