TCMB faizi kaç puan artıracak

TCMB faizi kaç puan artıracak

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 14 Aralık toplantısından Geç Likidite Penceresi faizi artırımı çıkmasını bekleyen kurumlar arasına JP Morgan da katıldı.

A+A-

Kasım ayı TÜFE rakamları sonrasında TCMB Para Politikası Kurulu'nun 14 Aralık toplantısından Geç Likidite Penceresi faizi artırımı çıkmasını bekleyen kurumlar arasına JP Morgan da katıldı.

Kasım ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerini ve 14 Aralık PPK toplantısına yönelik beklentilerini ortaya koyan bir rapor yayınlayan JP Morgan, Kasım ayında görülen enflasyon rakamının son 14 yılın en yükseği olduğuna işaret etti. 

Enflasyondaki yukarı yönlü süprizlerin, enflasyon bekleyişlerine etkisini ve kurdaki hareketlerin fiyatlara yansımalarını dikkate alan JP Morgan, 2017 yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 10,6'dan yüzde 11,8'e, 2018 sonu beklentisini de yüzde 8,6'dan 9,1'e çıkardı. JP Morgan, "2019 sonu için yüzde 10,5 olan enflasyon tahminimizi değiştirmedik. Yıllık enflasyonun Nisan'a kadar yüzode 10,0'a düşmesini bekliyoruz, ancak tek haneli enflasyonu 2018 4. çeyrekten önce muhtemel görünmüyor" ifadelerini kullandı. 

Fiyat baskılarındaki artış sonrasında TCMB'nin kredibilitesini geri kazanmak ve enflasyon bekleyişlerini çıpadan kurtulmasını engellemek için faiz artırımlarına ihtiyacı olduğunu savunan JP Morgan, 14 Aralık'ta yapılacak Para Politikası Kurulu'ndan Geç Likidite Penceresi faizinde artırım kararı çıkmasını beklediklerini vurguladı."TCMB hali hazırda piyasayı sadece Geç Likidite Penceresi kolaylığı üzerinden fonluyor. Geç Likidite Penceresi faizi politika faizi haline geldi. TCMB'nin 14 Aralık'taki PPK toplantısında GLP faizini 100 baz puan artırarak yüzde 13,25'e çıkarmasını bekliyoruz.

TCMB bu şekilde 25 baz puan pozitif reel faiz sağlıyor olacak. Gelecek 4 ayda enflasyon yüzde 10'a düştüğünde bu pozitif reel faiz 300 baz puana yükselecek" ifadelerini kullandı. JP Morgan, bu öngörülen tutmaması ve TL'nin baskı altına girmesi halinde daha fazla faiz artırımı gerekebileceğini de ifade etti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.