TCMB rezerv varlıkları 95,3 milyar dolara geriledi

TCMB rezerv varlıkları 95,3 milyar dolara geriledi

Resmi Rezerv Varlıkları, Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalarak 95,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

A+A-

Resmi Rezerv Varlıkları, Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalarak 95,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalarak 95,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 2,1 artarak 53 milyar ABD doları, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 3,4 azalarak 40,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 8,3 artarak 30,6 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

Bu tutarın yaklaşık 25,1 milyar ABD doları anapara, 5,5 milyar ABD doları faizden oluşmaktadır. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 58 milyar ABD doları olup, söz konusu tutarın 21,7 milyar ABD doları bir ay vadelidir Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2,1 artarak 49,4 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir." 

Etiketler : ,